U trendu

Stidne vaši – neverstvo?

Kada se stidne vaši pojave na telu ili u kući, prvo što ljudima pada na pamet, to je da je bračni partner bio neveran pa je „ovog insekta doneo u kuću“. Iako stidne vaši spadaju u polno prenosive bolesti, postoje i drugi načini prenošenja; dakle, partner nije morao imati seksualne odnose sa drugom osobom.

Šta su to stidne vaši i kako se manifestuju na telu?

Stidne vaši ili Phitrius pubis zapravo su sićušni insekti. Kada se nasele u kosmatom delu genitalija, izazivaju polnu bolest Pediculosis pubis. Ovu bolest ili stanje karakteriše jak svrab i crvenilo u predelu dlaka oko genitalija, ali nekad i ispod mišica ili oko anusa. Ova bolest je rasprostranjena u celom svetu.

Stidne vaši nisu ni bakterije ni virusi, već insekti koji se najčešće prenose polnim odnosom. Kada se nađu na telu, onda se na osnovu svraba može pretpostaviti da ih ima, a mogu se videti golim okom.

Prisustvo stidnih vaši manifestuje se sitnim crvenim tačkicama na koži i jajašcima na dlakama (liče na perut).

Kako se prenose?

Stidne vaši su sićušni insekti koji ne lete i ne skaču, tako da je potreban neposredan kontakt da bi prešle sa tela na telo ili s tela na odeću. Najčešće se prenose sa tela na telo za vreme seksualnog odnosa.

Insekti ne mogu živeti van tela duže od jednog dana. Larvama treba 25-30 dana da se izlegu, a van tela mogu živeti dva do tri dana. Pošto larve mogu preživeti i van ljudskog tela, ponekad se dešava da se prenesu preko posteljine, peškira ili odeće.

Zašto koža svrbi?

Vaši se hrane tako što grickaju kožu i sisaju krv, a svrab se javlja kao alergija na njihove ugrize, enzime i prisustvo. Obično se ne oseća bol, već svrab, otprilike nedelju dana posle prvih ugriza.

Zablude o stidnim vašima

Kao što smo naveli, jedna od zabluda je da se samo seksualnim kontaktom između dvoje ljudi vaši prenose. Ukoliko više osoba koristi iste peškire, posteljinu, veš ili spavaju u zajedničkom krevetu, može doći do prelaska vaši sa jednog tela na drugo.

Kondom nije zaštita od stidnih vaši, pošto vaši prelaze sa jednog kosmatog dela na drugi.

Ni homoseksualci nisu pošteđeni stidnih vaši. Stidne vaši se prenose i prilikom homoseksualnih odnosa, ali i prilikom priljubljivanja tela uz telo, jer je dovoljno da se kosmati delovi spoje neko vreme.

Daska na WC šolji teško da može da bude uzrok zaraze. Stidne vaši ne mogu dugo izdržati na hladnoći i glatkoj površini, tako da nemaju šanse da prežive neko vreme na dasci ili da se kreću po njoj. Iako su insekti slični buvama, vaši ne lete i ne skaču, a van ljudskog tela i bez toplote ne mogu preživeti duže od 24 sata.

Teretane, svlačionice na bazenima i saune nisu zaštita, već pogodno mesto za širenje ovih insekata. Toplota, znoj i topla isparenja pogoduju kretanju vaši, pogotovu na bliskim rastojanjima.

Stidne vaši, same po sebi, nisu opasne, već izazivaju samo neprijatan svrab. Vaši ponekad ukazuju i na neke druge polne bolesti, a ne prenose HIV virus.
Intenzivno češljanje ne može iskoreniti vaši, ali može izazvati oštećenje kože i stvoriti uslove za neku bakterijsku infekciju.

Netačne su tvrdnje da je uzrok pojave stidnih vaši neredovno kupanje i neredovno pranje veša, jer se vaši prenose kontaktom.

Kako se zaštititi?

Provetravanje prostorija, trešenje posteljine i peškira, iskuvavanje odeće i veša pri pranju – efikasni su načini da se spreči širenje i razmnožavanje stidnih vaši. Lična higijena doprinosi skidanju pojedinačnih insekata sa kože i kosmatog dela ukoliko se nisu već naselili i razmnožili.

Kako se lečiti?

Lečenje se uglavnom vrši kod kuće. U apotekama postoji veliki broj raznih šampona, gelova, losiona i tečnosti protiv ove napasti. Bez primene preparata, vaši se ne mogu istrebiti.

Obično se preparatima tretira kosmati deo oko genitalija. Treba pročitati uputstvo na preparatu, pa ga naneti na telo jednom ili sledećeg dana ponovo. Ponekad je potrebno tretman ponoviti nakon sedam-osam dana, tako da se eliminišu eventualno zaostala jajašca i novoizlegli insekti. Važno je da tretman istovremeno urade oba partnera ili cela porodica (svi ukućani). Nakon upotrebe preparata, treba promeniti veš i posteljinu i sve oprati na visokoj temperaturi.

Tokom upotrebe preparata, preporučuje se brijanje dlačica i mazanje delova tela vazelinom (skidanje jajašaca i izumrlih vaši).

Pošto se vaške budu uništile preparatima, svrab se može zadržati kao alergijska reakcija još nekoliko dana (5 do 10). Ukoliko se vaši duže zadržavaju na telu i ukoliko je alergijska reakcija veoma burna, treba se posavetovati sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.