najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sve je više prvorotki starijih od 35 godina

Statistika Kanade pokazuje da se broj starijih prvorotki (žene starije od 35 godina) utrostručio: sa 4% povećao se na 11%. Deca starijih majki ne razlikuju se značajnije u pogledu zdravlja, ponašanja i psihičkog razvoja od dece majki starosti 25-29 godina.

Ova deca su bila odličnog zdravlja do svoje pete godine života. U pogledu progovaranja prvih reči, pravljenja prvih koraka, bogatstva rečnika i količine znanja podudarala su se sa decom mlađih majki.

Neke razlike su ipak otkrivene: deca starijih majki kasnije su mogla samostalno da sede, pokazivala su sporiji razvoj motornih funkcija i sporiji društveni razvoj do treće godine života, a imala su manji broj poena na skali pozitivnog ponašanja do 4-5 godine života.

Gotovo 25% starijih prvorotki patilo je od povišenog krvnog pritiska tokom trudnoće, dok je kod mlađih prvorotki taj problem bio prisutan u 13% slučajeva.

Oko 40% starijih prvortoki porodilo se carskim rezom i više dece je rođeno prevremeno u poređenju sa 23% mlađih prvorotki.

Oko 43% dece starijih prvorotoki dojeno je do šest meseci, dok su mlade prvorotke toliko dojile samo u 25% slučajeva.

Smatra se da ovi podaci odgovaraju podacima u razvijenim zemljama.

Još članaka o trudnoći…

2 komentara
  1. Tamara G. C

    Emancipacija je proces koji je trebalo da prođu osobe oba pola da bi se uskladile sa zahtevima današnjice. A da ne govorimo o bednoj socijalnoj politici u našoj državi u kojoj neki žive od dečijih dodataka, a drugi se bore da opstanu.

  2. Dževad Osmani

    Što je nivo ženske emancipacije viši, to je natalitet jadniji. Isto važi i za probleme vezane za rađanje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike