najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sve je više trudnica između 30 i 40 godina

Prema novom izveštaju iz Sjedinjenih Američkih Država, stopa nataliteta za žene između 30 i 40 godina starosti porasla je u 2012. godini, dok je, sa druge strane, zabeležena rekordno niska stopa nataliteta za tinejdžerke i mlade žene.
Porast broja porođaja među starijim ženama nije bio iznenađujuć za dr Edvarda MekKabija, glavnog medicinskog oficira jedne dobrotvorne organizacije koja se bavi zdravljem majki i beba.
Stopa nataliteta kod žena starosti od 30 do 34 godine porasla je za 1% u 2012. godini, odnosno 97 dece na 1000 žena, dok kod žena starosti od 35 do 39 godina povećanje iznosi 2%, što znači oko 48 dece na 1000 žena. Natalitet za žene starosti od 40 do 44 godine takođe je povećan za 1%, sa 10,4 rođenih na 1000 žena.
MekKabi kaže da je trend kod žena da rađaju decu kasnije u životu zabrinjavajuć, s obzirom na to da se sa godinama starosti majke povećava rizik od urođenih defekata, autizma i drugih poremećaja u detinjstvu.
„Važno je da žene znaju da se rizici od određenih urođenih defekata i prevremenog porođaja povećavaju sa godinama. Zbog toga bi žene trebalo da budu upoznate sa tim rizicima, da planiraju svoju trudnoću i da pre začeća urade preglede i procenu zdravlja kako bi trudnoću započele sa najboljim mogućim zdravljem“, kaže on.
Sa druge strane, broj trudnica tinejdžerki dostigao je istorijski minimum u 2012. godini. Broj rođenih beba za devojčice uzrasta od 15 do 19 godina pao je za 7% u 2012. godni, što je gotovo za trećinu manje nego 2001. godine.
Poboljšana upotreba kontraceptivnih sredstava možda je jedan od razloga za kontinuirani pad. tinejdžerskih trudnoća.
„Prošle godine je bilo nekih podataka da veći broj tinejdžera koristi kontracepciju, kao i da dosta njih koristi i više od jednog sredstva zaštite“, kaže MekKabi.
Broj porođaja kod žena u dvadesetim godinama i dalje opada, a ovaj trend je konstantno prisutan od 2008. godine. Natalitet za žene u ranim dvadesetim dostigao je novu najnižu rekordnu vrednost od oko 83 dece na 1000 žena.
MekKabi je pozitivno prokomentarisao smanjenje broja prevremeno rođenih beba i preporučuje ženama da bi trebalo da, ako je moguće, imaju prirodni porođaj, kao i odlaganje trudova dok ne počnu sami.
„Svakako da neke žene moraju ranije da se porode zbog svog i zdravlja bebe, ali u suprotnom, zaista treba čekati 39 nedelje“, kaže on.
Stopa porođaja carskim rezom ostala je nepromenjena u 2012. godini i ovaj vid donošenja novih beba na svet i dalje čini trećinu svih porođaja.
„Ako se uzme u obzir da je ova stopa stalno rasla u poslednjih nekoliko godina, onda je ovo napredak što se tiče broja carskih rezova", kaže koautor izveštaja Džojs Martin, statističar na Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku.
Za i protiv
Ako gledamo ove rezultate, slični trendovi su i kod nas, ali celokupno gledano, još više su zabrinjavajući.
U našem okruženju se još nedovoljno koristi kontracepcija pa je broj neželjenih trudnoća i prevremenih prekida trudnoće preveliki, i kod mladih i kod starijih žena, a to je uvek opasnost po zdravlje žene ili devojke.
Sa druge strane, mlade devojke se sve manje odlučuju za trudnoću, što je pozitivno, zato što su trudnoće kod mladih devojaka, mlađih od 18 godina, rizične.
Ono što zabrinjava medicinske radnike i u razvijenim zemljama i kod nas jeste trend da se mladi sve kasnije odlučuju za brak i decu (trudnoću), tako da se željeni brakovi i trudnoće sve više približavaju starosnom dobu od 40 godina. Razlozi su obično nedostatak posla, nedostatak stambenog prostora, nedostatak novca ili jurnjava za karijerom.
Činjenice na koje stručnjaci upozoravaju: što su prvorotke starije od 30 ili 35 godina, to su šanse i rizici za sterilitet, prevremeni porođaj, komplikacije u trudnoći i malformacije kod bebe veće.
Podsećamo da je za žene najidealnije vreme za prvu trudnoću između 18 i 30 godina starosti, a to je doba starosti i kada se trudnoća najlakše podnosi, a roditelji su mlađi, pa se mnogo lakše kasnije „nose“ sa detetovim odrastanjem i vaspitanjem.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike