Testosteron i seksualni život žena

Prema novoj studiji, nivo testosterona i drugih reproduktivnih hormona ima uticaj na seksualni život žena u menopauzi. Ipak, emotivno stanje i kvalitet intimne veze imaju znatno jači uticaj na žene nego ovi hormoni.

Testosteron je glavni seksualni hormon muškaraca, ali i ženski jajnici prirodno proizvode male količine ovog hormona.

Istraživači su analizirali podatke više od 3.300 američkih žena koje su učestvovale u dugoročnoj studiji o zdravlju. Utvrdili su da žene sa višim nivoima testosterona i još jednog reproduktivnog hormona, koji se naziva dehidroepiandrosteron-sulfat, imaju veću seksualnu želju i češće masturbiraju od žena koje su imale niske nivoe ovih hormona.

Prema rečima dr Džona Randolfa sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mičigenu, veza između nivoa hormona i seksualne funkcije kod žena je blaga. Randolf i njegove kolege takođe su otkrili da žene koje se osećaju srećnije i zadovoljnije u svojim emotivnim vezama, češće imaju bolju seksualnu funkciju.

„Dok su nivoi testosterona i drugih reproduktivnih hormona povezani sa ženskom seksualnom željom i učestalošću masturbacije, naša studija sugeriše da psihosocijalni faktori utiču na mnoge aspekte seksualne funkcije kod žena“, kaže Randolf.

„Emotivno blagostanje žena i kvalitet intimnog odnosa izuzetno doprinose seksualnom zdravlju. Naši nalazi ukazuju na to da žene u menopauzi koje su nezadovoljne svojim seksualnim funkcijama treba da razmotre da li ovi nehormonski faktori imaju ulogu kada razgovaraju o mogućim terapijama sa kvalifikovanim lekarom“, zaključuje on.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike