Trudnice i e-cigarete

Foto: Terrythomas/Pixabay.com

Prema izjavama stručnjaka, trudnice i mlade mame ne bi trebalo da koriste nikotin ni u jednom obliku.

Poražavajuć je podatak da više od 40% anketiranih trudnica smatra da su elektronske cigarete manje štetne od običnih. Štaviše, samo 57% žena veruje da e-cigarete sadrže nikotin, a manje od dve trećine misli da e-cigarete nisu štetne po zdravlje.

“Ova studija je zabrinjavajuća”, rekao je dr Edvard Mek-Kejb, medicinski direktor neprofitne organizacije March of Dimes za poboljšanje zdravlja majki i beba.

Podsećamo, e-cigarete su nikotinski uređaji preko kojih nikotin ulazi u pluća, a samim tim i u organizam. Pored toga, izlaganje fetusa nikotinu – koji prolazi od majke kroz placentu do bebe – može da dovede do male porođajne težine bebe i prevremenog porođaja.

“Postoje ubedljivi dokazi u eksperimentima na životinjama da nikotin negativno utiče na razvoj mozga”, ističe dr Mek-Kejb. On dodaje da američki hirurzi odavno upozoravaju trudnice da ne koriste nikotin ni u jednom obliku.

Pored toga, treba znati da neke e-cigarete sadrže i druge hemikalije i teške metale kao što su kalaj, hrom i nikl, koji bi mogli da ugroze plod tokom trudnoće.

Dr Mek-Kejb upozorava: „Žene treba da budu informisane o e-cigaretama. Iako nije u interesu kompanija koje proizvode e-cigarete, one bi trebalo upozorenjima to da istaknu. Nadamo se da će u narednom periodu biti i drugih izvora obrazovanja trudnica o štetnosti e-cigareta.” Dr Mek-Kejb nada se da će Američka agencija za hranu i lekove (FDA) što pre početi zakonsko regulisanje e-cigareta.

Rezultati studije nedavno su predstavljeni na Američkom kongresu akušera i ginekologa na godišnjem sastanku u San Francisku.

Istraživački tim – sa dr Katrin Šafer Mark sa Univerziteta u Merilendu na čelu – anketirao je 316 trudnica u ambulantni za ginekologiju i akušerstvo na klinici u Baltimoru.

Istraživači su otkrili da je među anketiranim ženama u studiji 13% probalo da puši e-cigarete. Skoro tri četvrtine žena koje su probale e-cigarete verovale su da su one manje štetna od duvana. Pored toga, većina tih žena je mislila da bi e-cigarete mogle da im pomognu da prestanu da puše.

Zablude o elektronskim cigaretama uobičajene su među trudnicama, tako da one nisu svesne opasnosti po svoje zdravlje i zdravlje buduće bebe. Istraživači dodaju da bi skrining i obrazovanje u vezi sa elektronskim cigaretama trebalo uključiti u prenatalnu negu žena-trudnica.

Upozorenja

Čak i proizvođači elektronskih cigareta smatraju (ali „stidljivo“ i ne mnogo javno) da trudnice ne bi trebalo da koriste e-cigarete. “Upotrebu svih proizvoda na bazi nikotina tokom trudnoće treba izbegavati, bez obzira na to da li se radi o e-cigaretama ili o nekoj terapiji sa nikotinom. Studije su pokazale da su terapije sa „zamenom nikotina“ kod trudnica povezane sa niskom telesnom masom beba na rođenju i prevremenim porođajem trudnica”, rekao je Gregori Konli, predsednik Američkog udruženja proizvođača elektronskih cigareta.

Napomena

Ovo je prilika da i naše trudnice shvate da je za trudnoću opasno ne samo pušenje običnih cigareta nego i e-cigareta.

Ostavite komentar