Trudnički dijabetes

Nova studija pokazuje da bi zdrave navike mogle da spreče oko polovinu slučajeva dijabetesa koji se razviju tokom trudnoće. Trudnički (gestacijski) dijabetes je komplikacija koja potencijalno može imati štetne efekte i na majku i na bebu.

Istraživači iz Amerike analizirali su zdravstvene podatke više od 14.000 žena. Utvrdili su da je najjači faktor rizika za dijabetes tokom trudnoće gojaznost. Žene koje su bile gojazne pre trudnoće imale su više od četiri puta veći rizik od gestacijskog dijabetesa od onih koje su imale normalnu težinu.

Prema nalazima istraživača, žene koje su imale normalnu težinu na početku trudnoće, a koje nisu pušači i bile su fizički aktivne, imale su 52% manji rizik od razvijanja gestacijskog dijabetesa od drugih žena.

Najjača veza je pronađena kod žena koje su imale sve zdrave navike: normalnu težinu, zdravu ishranu, vežbanje i nekonsumiranje cigareta. Istraživači navode da su ove žene imale 83% manje šanse da razviju gestacijski dijabetes od onih bez zdravih navika.

Istraživači veruju da bi se gotovo polovina svih trudničkih dijabetesa mogla sprečiti ako bi žene bile na normalnoj, zdravoj težini pre trudnoće, kada ne bi pušile i kada bi se redovno bavile fizičkim aktivnostima.

Čak i žene koje imaju prekomernu težinu ili su gojazne pre trudnoće, mogu smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa ako počnu (nastave) da vežbaju, prestanu da puše i imaju zdravu ishranu.

Istraživači zaključuju da rezultati ukazuju na to da period pre i tokom trudnoće može biti „dobra prilika“ za promenu načina ishrane i načina života, jer tada žene mogu biti posebno motivisane da se pridržavaju saveta za poboljšanje životnih navika i uslova trudnoće.

Pošto ovakvi tipovi promena načina života nisu laki, zaključci studije trebalo bi da zdravstvenim radnicima i ženama koje planiraju trudnoću pruže dodatno ohrabrenje da krenu u novi život.

Iako je studija pokazala vezu između razvoja dijabetesa u trudnoći i određenih faktora u vezi sa načinom života, ona nije osmišljena tako da dokaže da li nezdrav način života direktno izaziva dijabetes. I studija, dakle, ukazuje na to koliko normalna težina i zdrave životne navike utiču na zdravlje ljudi, pa i trudnica i njihovog potomstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.