U trendu

Vežbe protiv prerane ejakulacije

Fizičke vežbe za karlične mišiće mogu da pomognu muškarcima sa hroničnom preranom ejakulacijom, rezultati su nove studije.

Preuranjena ejakulacija definisana je kao ejakulacija koja se dešava u roku od jednog minuta. To se dešava mnogim muškarcima u nekom trenutku života, a problem je ako se često dešava. Iako postoje različiti tretmani, neki ljudi ne reaguju na njih.

Ova studija je obuhvatila 40 muškaraca, uzrasta od 19 do 46 godina starosti, sa „hroničnom“ preranom ejakulacijom koji su pokušavali različite tretmane – uključujući kreme, antidepresive i bihejvioralnu terapiju – ali bez uspeha. Oni su obučavani da vežbavanjem koriste svoje mišiće dna karlice, i to tokom perioda od 12 nedelja.

Na početku studije, prosečno vreme do ejakulacije kod ovih muškaraca bilo je oko 32 sekunde. To je poboljšano na skoro 2,5 minuta – više nego četvorostruko povećanje – posle tromesečnog programa vežbanja karlice.

Samo pet muškaraca u studiji imalo je značajno poboljšanje, prema nalazima predstavljenim na Evropskom kongresu urologije u Stokholmu.

„Ovo je mala studija, pa efekti treba da budu verifikovani istraživanjem na brojnijoj grupi muškaraca. Ipak, rezultati su veoma pozitivni“, izjavio je vođa studije dr Antonio Pastore, sa Sapienca univerziteta u Rimu, navodi se u saopštenju iz Evropske asocijacije za urologiju. „Pomenute rehabilitacione vežbe lako se izvode, a tokom istraživanja nije bilo neželjenih efekata.“

Vežbe za dno karlice često se koriste da pomognu u lečenju inkontinencije (nekontrolisanog mokrenja) kod muškaraca, posebno nakon operacije raka prostate. Vežbe su prethodno testirane na muškaracima sa prevremenom, preranom ejakulacijom, ali ne na onima koji su dugo imali probleme, rekli su istraživači.

„Takođe smo otkrili da je činjenica da su muškarci bili u mogućnosti da poboljšaju svoj seksualni život, samo svojim angažovanjem, što je značajno uticalo na poboljšanje njihovog samopouzdanja“, komentarisao je Pastore: „Prednosti vežbi za dno karlice u odnosu na druge tretmane postoje i zbog nedostatka sporednih efekata i uštede.“

Karlo Betoči, profesor i portparol udruženja, izjavio je u saopštenju: „Preuranjena ejakulacija je pravi problem za mnoge muškarce, i bilo koji način da se pomogne ovim muškarcima je dobrodošao. Ovaj metod je posebno dobar zato što osobe koje imaju ovakav problem mogu da ga prevaziđu sopstvenim naporima i time ostvare i dodatnu psihološku korist.“

Istraživanje je predstavljeno na kongresu i smatra se preliminarnim dok ne bude objavljeno u recenzovanim medicinskim časopisima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike