najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vožnja bicikla dovodi do impotencije?

Svima je dobro poznato da je fizička aktivnost dobra za seksualni život. Ali, kako se može i pretpostaviti, neke vrste vežbi i fizičkih aktivnosti loše utiču na našu seksualnost. Još su istraživanja sprovedena davne 1980. javljanje utrnuća u genitalnoj oblasti dovodila u vezu sa sedištem bicikla. A detaljnija naučna istraživanja, sprovedena tokom proteklih godina, opisuju javljanje izvesnih tegoba i problema u istoj oblasti, do kojih dolazi usred pritiska koji izazivaju bicikl-sedišta.

Uprkos svim ovim istraživanjima, postoje lične i internet tvrdnje biciklista koje potvrđuju da i uprkos tome što svakodnevno pređu kilometre i kilometre na biciklama, nemaju nikakvih poremećaja u radu svojih polnih organa. Poenta svega jeste da neće svaki biciklista zbog ovoga imati problema sa erekcijom, baš kao što ni svaki pušač neće dobiti rak pluća. To opet ne znači da ne postoje određeni rizici koje ove aktivnosti uključuju.

Kada je o muškarcima reč, problemi koji se javljaju kao posledica upotrebe običnih sedišta za bicikl (prilikom vožnje) zaista su višestruki.

Odgovarajuća istraživanja su pokazala da dolazi do prekida dotoka krvi u penis pod pritiskom telesne težine usled napora koji se ulaže prilikom vožnje bicikla, a to nije nešto što se može olako zanemariti.

Postavlja se pitanje šta ljubitelji biciklizma treba da urade kako bi izbegli ovaj problem? Odgovor zapravo leži u prozivođačima bicikla, čiji su inženjeri već godinama unazad zauzeti dizajniranjem sedišta koja bi smanjila pritisak, a samim tim i poremećaje koji se javljaju usled toga. Počelo se i sa razvojem ergonomskih sedišta, koja u potpunosti poštuju našu urogenitalnu fiziologiju.

U ponudi je nekoliko probnih modela. Jedan od upečatljivijih je dizajniran tako da je u sedištu napravljen otvor u koji se smešta muški polni organ i koji je, posle testiranja, pokazao izvesno olakšanje pri vožnji bicikla. Takođe je zabeležen i pokušaj dizajnerskog tima iz Venecije koji je testirao sedište koje ravnomerno raspoređuje težinu i pritisak duž butne oblasti, uključuje otvor u centralnom delu, čime nema pritiska na genitalnu oblast. Ono što je podjednako zanimljivo jeste da ovo sedište ima “nos”, koji ide nadole (poput kljuna orla), za razliku od konvencionalnog nosa sedišta koji je u istoj ravni sa zadnjim delom sedišta. Ovim je postignuto smanjenje pritiska na penis i čitavu genitalnu oblast.

Kada je reč o ženama, pritisak na genitalnu oblast može uticati na dotok krvi i nerve, pa je stoga logično zapitati se da li vožnja bicikla može imati iste efekte kao i kod muškaraca. S obzirom na to da je mnogo lakše izmeriti erekciju nego stepen navlaženosti, biće potrebno malo više vremena i istraživanja kako bi se moglo adekvatno pomoći i ženama koje se bave biciklizmom. A dok do toga ne dođe, žene mogu zaštititi svoju genitalnu oblast time što će koristiti razne lubrikante. Ovi lubrikanti pomažu da labijalni deo što lakše klizi i da se što lakše kreće prilikom pokreta, a sprečava i pojavu iritacije kože.

Dakle, proverite što pre koja se vrsta sedišta nalazi na vašem biciklu i ukoliko niste u mogućnosti da nađete odgovarajuće sedište, postarajte se da preduzmete odgovarajuće mere kako biste što bolje zaštitili svoje polne organe.

Još članaka  o impotenciji…

1 komentar
  1. Maki

    Gledanje televizije dovodi do impotencije mozga

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike