Vrste sigurnog seksa

Foto: Dannymoore1973/Pixabay.com

Najsigurniji seks je onaj koga nema. Ako ne želite da imate bebu ili da dobijete neku polnu bolest, jednostavno, apstinirajte. Nema seksa, nema problema. Sve je prosto i jednostavno.

Jedina sitnica je ta što je ovo 21. vek i što je “seks tek u braku” gotovo izumrla pojava. Devojku koja je “netaknuta”, a ima recimo 27 godina, svi gledaju sa čuđenjem (ili je to zavist), a o muškarcima u istoj situaciji da i ne govorimo. Olakšavajuća okolnost kod njih jeste ta što o tome mogu lagati bez straha da će se to ikada otkriti, a neki iz hrišćanskih ili nekih drugih pobuda jednostavno žele tako, ne lažu da čekaju brak.

Samo postojanje takvih osoba i težnja da ih bude sve više, dakle, onih koji neće stupiti u seksualne odnose pre braka, predstavlja cilj kampanje koju je u Americi predvodila popularna američka pevačica Britni Spirs.

No, na stranu ona, zaista postoje ljudi koji čekaju na prvu bračnu noć. Oni dokazuju da nije sve u seksu.

A ostale vrste seksa, manje sigurni, nesigurni i totalno rizični? Da li je pilula sigurnija od prezervativa, da li je dijafragma svima odgovarajuća, koliko dugo zaštitni film može da stoji u organizmu, itd., pitanja su koja biste morali sebi da postavite i od stručnjaka potražite odgovor.

Dosta ljudi, posebno mlađe osobe, veruju u neke mitove poput toga da ne mogu zatrudneti pri prvom polnom opštenju, da se ne može zatrudneti tokom menstrualnog ciklusa, ili da će tuširanje ledenom vodom oprati sve što je strano i otkloniti bilo kakvu šansu koja bi dovela do začetka.

Prosto neverovatno. Izgleda da i dalje živimo u neobaveštenom okruženju iako imamo mnoštvo TV kanala, raznorazne časopise i internet u sve više kuća. Razgovori o kontroli začeća svedeni su na minimum i više se sazna od nekog trećeg nego od stručnog lica.

Pojmovi su nepoznati. Pored prezervativa i pilule, kao da ništa drugo ne postoji. Žene računaju na muškarce, da oni o “tome” vode računa, muškarci opet misle da su žene obezbeđene, tj. da uzimaju kontraceptivne pilule.

Ponekad se umeša i blam u seksualne odnose, jer muškarac pre nego do toga dođe ne zna da li da pripremi prezervativ negde u blizini – ako to uradi, ona će možda pomisliti da je sve unapred smislio.

Neomiljena slika u muško-ženskim odnosima je ta da žena prva izvadi iz torbice prezervativ i stavi ga negde sa strane kako bi bio pri ruci.

Muškarac se blokira i ne oseća se “muški”. Gde oni to žive? To su sve smešne stvari. I jedna i druga strana bi trebalo da shvati da oko takvih stvari nema šale i da nema mesta blamu. To što vi mislite na svoje telo i organizam, kako vaš, tako i partnerov, ne može biti ništa ružno, već sasvim suprotno. Time ćete pokazati svoju zrelost – dakle, odgovornošću.

Ne dozvolite da sebe stavite u poziciju da čekate odgovarajući trenutak kada ćete popričati o idealnoj kombinaciji zaštite u seksu. U svakom slučaju, taj razgovor morate obavite pre seksualnog odnosa. Zašto biste rizikovali?

Jedan komentar

Ostavite komentar