najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Žene i seks posle infarkta

Posle pretrpljenog srčanog udara, žene često brinu o tome da li je bezbedno da imaju seksualne odnose, a mnoge žele da sa lekarima češće razgovaraju o tome.
To su rezultati studije koja je sprovela intervjue sa 17 žena koje su preživele srčani napad u poslednje dve godine. Istraživači su otkrili da, iako je većina nastavila sa svojim seksualnim životom u roku od mesec dana od napada, mnoge žene i dalje strahuju da seks može da utiče na njihova srca.
Štaviše, malo njih je razgovaralo o ovom problemu sa svojim lekarima. I kad su su razgovarali, žene su bile te koje su započinjale ovu temu, a ne lekari.
Žene koje su u proseku imale 60 godina, bile su deo šireg istraživanja zdravlja preživelih nakon srčanog udara. U toj studiji, samo 47% muškaraca i 35% žena reklo je da su lekari razgovarali sa njima o daljem seksualnom životu.
Reč stručnjaka
Stručnjaci kažu da strahovi zbog srčanih opasnosti od seksa mogu biti neosnovani. Mnoge studije su pokazale da je seks za većinu žrtava srčanog napada, aktivnost niskog rizika. Manje od 1% svih srčanih napada aktivira se tokom seksa, prema Američkom udruženju za srce.
„Ipak, lekari ne mogu biti sigurni šta da daju kao konkretne savete,“ kaže dr Suzan Steinbaum, kardiolog i direktor odeljenja za žena i srčana oboljenja na Lenoks Hil bolnici u Njujorku.
Postoje preporučene smernice objavljene prošle godine i one nude neke opšte parametre: seks je "razuman", na primer, kada su srčani bolesnici u stanju da se popnu uz stepenice dva sprata bez bolova u grudima ili problema sa disanjem.
Jedna žena, učesnik ove studije, izjavila je da joj je njen lekar upravo to i rekao. Problem je, međutim, to što ona nije mogla da se popne dva sprata bez problema i pre nego što je imala srčani napad.
„Seks takođe podrazumeva emocionalno i mentalno blagostanje, a žene mogu biti zabrinute čak i ako se osećaju fizički sposobno. Depresija je, na primer, uobičajena nakon srčanog udara, a ona takođe može uticati na seksualno funkcionisanje kod žena,“ navodi Steinbaum.
Šta žene mogu da urade?
„Znajte da niste jedine koje strahuju od posledica seksualne aktivnosti. A ako ste zabrinute, porazgovarajte o tome sa svojim lekarom opšte prakse ili sa internistom (kardiologom),“ kaže Steinbaum.
„Ako to uradite, ali se još uvek ne osećate sigurno povodom toga, možete tražiti uput za nekoga ko radi sa srčanim bolesnicima, kao što je socijalni radnik, psiholog ili medicinska sestra za srčana rehabilitaciju, na primer,“ dodaje ona.
„Programi za srčanu rehabilitaciju, koji mogu biti propisani nekoliko meseci nakon srčanog udara, uključuju vežbe pod nadzorom i savetovanje o pitanjima kao što su depresija i anksioznost. Ovi programi ne mogu konkretno da tretiraju seksualnu aktivnost, ali mogu pomoći ženama da se osećaju bolje, fizički i emotivno,“ kaže Steinbaum.
Ona dodaje da mogu postojati posebni razlozi seksualne disfunkcije posle srčanog udara, ne samo depresija već i neželjeni efekti lekova ili abnormalna aktivnost tiroidnog hormona – razlog više za razgovor o seksualnim problemima sa lekarom.
Stručnjaci podsećaju da ako osećate kao da „se niste vratili u normalu“ nakon srčanog udara, treba da znate da to nije vaša krivica, već posledica celokupnog stanja organizma nakon infarkta.
Napomena
Podsećamo da smo i u nekim ranijim prilozima naveli da je veoma mali rizik od infarkta tokom seksualnog odnosa (i za žene i za muškarce). Samim tim, ni posle infarkta seksualni odnos ne predstavlja opasnost.
Svaki pacijent i svaka bolest je „slučaj za sebe“ pa se posle infarkta treba posavetovati sa lekarom o svim detaljima i slobodno ga pitati kakav je uticaj seksualnih odnosa na rehabilitaciju i oporavak.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike