Zna li iko šta je HIPOSEKSUALNOST?

U našem rečniku je poznatija reč hiperseksualnost, odnosno kada neko ima pojačan seksualni nagon i želju za odnosima, nego hiposeksualnost koja znači sve suprotno. Od skoro su počele kroz medije da se “provlače” priče osoba koje se označavaju kao hiposeksualne i sve to nas je navelo da podrobnije istražimo tu temu.

Naime, hiposeksualnost je dijagnoza.

Osoba koja “pati” od toga ima jako nizak libido, pa je samim tim želja za seksom takoreći nepostojeća. Hiposeksualnost ima više stepena, ali jedno je isto: odsustvo seksualne želje i teškoća u postizanju seksualnog uzbuđenja.

Ljudi sa ovom dijagnozom mogu da budu pod stresom zbog činjenice da ne mogu da dožive orgazam, bolnih odnosa ili erektilne disfunkcije. Razloga je mnogo kada pričamo o pojavi ovakvog stanja, ali najčešće je u pitanju: depresija, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, hipohondrije.

Ovo češće pogađa depresivne žene nego muškarce, jer oni u mnogim slučajevima i kad se bore sa depresijom mogu da pokažu pojačan seksualni nagon.

Ali svakako ne treba ovo da vas brine i stvara paniku, jer dobra vest je da je ovo stanje privremeno i povezano sa stilom života. Nekada, ukoliko nije ozbiljniji problem u pitanju, potrebno će biti samo da se naspavate, promenite ishranu, životne navike, smanjite stres ili dapočnete da trenirate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.