U trendu

10 brzih načina da se rešite stresa

Svaki organizam drugačije reaguje na stresne situacije ali svima nam je zajednička želja da ga se što pre rešimo.

Međutim to nam ne polazi uvek od ruke.

Postoje razne tehnike za umanjivanje, pa i za potpunu eliminaciju stresa i ona ne mora samo da bude „pobednička“ na dnevnom nivou.

Ukoliko ne možete nikako da se umirite, glava vam puca a srce ubrzano lupa zbog nečega, evo 10 najjednostavnijih tehnika za eliminaciju stresa.

Disanje

Udahnite svakog sata 6 puta duboko ili kada vas stres nadvlada. Ova vežba opustiće vam telo.

Pokrenite se

Naterajte se da u trenucima stresa odvojite 10-15 minuta za vežbe. Makar i lagane na početku. Ovo će dati signal serotoninu u vama da se podigne do željenog nivoa.

Provedite neko vreme u prirodi

Petnaestominutna jutarnja šetnja podiže kortizol i adrenalin da dođu u istu ravan i njihova izbalansiranost dovešće stanje vašeg organizma do optimalnog.

Fokus na dobar, kvalitetan san

Ne samo kada ste pod stresom već uvek morate da gledate da telu omogućite osmočasovni oporavak.

Foto: TaniaVdB/Pixabay.com

 

Provedite vreme sa ljudima koji vam daju podršku

Ko god da vam je blizak, dakle član porodice, prijatelj, pa i komšija može vam značiti u trenucima stresa. Razgovor i druženje sa njima smanjiće rapidno nivo stresa.

Naučite se na nesavršenost

Ne mora sve da bude „pod konac“. Ne kaže se uzalud da je bolje nešto dobro uraditi nego težiti savršenstvu po svaku cenu.

Uzimajte „pravu“ hranu i dosta vode

Naučite se da jedete zdravu hranu, naročito puno voća i povrća. Izbegavajte šećer, gluten, kofein. Popite 8-10 čaša vode dnevno.

Okrenite se svojim mislima

Ovo ne mora da znači da treba da meditirate. Samo je potrebno da naučite kako da prepoznajete svoje misli i kontrolišete ih u svoju korist. Istražite sebe i sopstvene potrebe.

Vežbajte opraštanje

Ništa ne pomaže ljudskoj psihi kao oproštaj i zaborav loših trenutaka.

Jedite pravilno i uz planiranje

Odaberite neko mesto u toku dana na kojem ćete se skocentrisati samo na obrok. Ostavite smartfon, tablet ili laptop u torbi. Nedajte da vas bilo šta omete. Svaki zalogaj koji uzmete može biti praznik za čula i tako isto možete bez ikakvog većeg truda savladati stres.

 

1 komentar
  1. Jelena

    Odlican clanak, pruza puno korisnih informacija na jednom mestu. Hvala!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike