U trendu

Nasilje u vezi: prepoznajte prve znake!

Zlostavljanje, bilo fizičko ili psihičko, u bilo kojoj vezi i u bilo kom uzrastu – apsolutno je neprihvatljivo i neopravdano pa ga zato ne treba ni tolerisati.

Odnos u vezi treba da bude praćen osećanjima ljubavi, sigurnosti, poštovanja i razumevanja. Ukoliko se osoba oseća uplašeno, zlostavljano ili kontrolisano od partnera – takav odnos smatra se nasilnim.

Anketa i istraživanja u Americi na temu odnosa u vezama pokazuju zabrinjavajuće rezultate:

jedna od tri devojke (tinejdžerke) doživi neki vid zlostavljanja u vezi
25% devojaka doživi fizički napad
18% dečaka doživi fizički napad

Dodatni znaci upozorenja na zlostavljanje:

kontrola partnera – podrazumeva da ukoliko želite da izađete sa prijateljima tražite njegovo dozvolu, govori vam šta treba da obučete, traži da sve svoje vreme posvetite njemu i stalno vrši pritisak na vas, i preko telefona i uživo.
verbalno i emocionalno zlostavljanje – podrazumeva ljubomoru i pretnju kako vama tako i članovima vaše porodice ili prijateljima ako ne radite onako kako partner želi. Jedno ranije istraživanje pokazalo je da 75% tinejdžerki trpi verbalno zlostavljanje partnera.
seksualno zlostavljanje u koje spada neželjeno dodirivanje i prisiljavanje na seksualne odnose protiv volje partnera (silovanje)

Nažalost, postoje osobe koje u lošim i nezdravim vezama krive samo sebe za svoje stanje i osećaju se bespomoćno i poniženo. Takve osobe moraju da shvate da su one žrtve zlostavljanja i da treba što pre da se izvuku iz takve veze. Prekid takve veze može biti težak ukoliko vam je stalo do partnera uprkos zlostavljanju, ali je to ipak mnogo bolje nego dugotrajno trpeti nasilništvo.

Savet za okončanje nezdrave veze: ukoliko ne možete sami sebi pomoći, tražite pomoć porodice ili bliskih prijatelja, samo ne smete ćutati i trpeti takav odnos.

Zakon u Americi nalaže da nastavnici, lekari, savetnici i socijalni radnici ukoliko primete zlostavljanje kod tinejdžera, prijave to policiji. Takođe, ukoliko postoji strah da se prijavi ili popriča sa nekim o zlostavljanju, to se može uraditi anonimno.

Upozorenja

Ono što zabrinjava i čega treba biti svestan: nasilništvo u vezi prerasta i u nasilništvo u braku.

Savet svima za zaštitu od zlostavljanja jeste da izgrade prvo samopoštovanje. Osobe sa samooštovanjem i sigurnošću u sebe mnogo manje su žrtve zlostavljanja i nasilništva u vezi. Takođe, ne treba dozvoliti da veza postane teret, jer je to već samo po sebi nezdrav odnos. Verujte svojoj porodici i bliskim prijateljima jer tako uvek imate podršku u kakvoj god se situaciji našli. Budite informisani o zlostavljanju i nasilju u vezama kako biste eventualno prepoznali takve momente u svojoj vezi.

Biti u vezi sa partnerom važan je deo života koji treba da bude poseban i zabavan. Prepoznavanje znakova upozorenja može pomoći u izbegavanju nezdrave i nasilne veze.

Napomene

Ovo su svetska iskustva, a nama mogu biti pouka. I u našem okruženju postoje „nasilni odnosi u vezama između nevenčanih ili venčanih partnera“ i protiv toga se treba boriti.

Kod nas se slično kao i u svetu javlja nasilništvo koje se obično sakriva, a kod nas se to zbog „nekih tradicionalnih obzira“ i „sramote“ prikriva. Prikrivanje nasilja u vezi ili porodice ne treba tolerisati jer obično posle „dugogodišnjeg prikrivanja“ dođe do eskalacije sa teškim ili najtežim posledicama.

4 komentara
 1. Anonimna

  Bivši dečko me je davio, vukao po podu, nazivao me svakakvim imenima, zatim mi rekao da nikom ne govorim o otme, izvinjenje sam dobila tek nekoliko dana kasnije, kada sam uradila ono što je hteo, a što sam prvi put odbila (zahtev se ticao seksualnog odnosa). Zatim je usledio period cutanja, ignorisanja, zapostavljanja. Kada sam posle raskida ipak odlucila nekom da kazem za sve pretio mi je preko telefona i rekao da mi niko nece verovati jer sam luda. Bila sam mesec i po dana u mentalnoj ustanobi zbog traume koju sam preživela i nikom nista.. vise nikom i ne pricam, osim ovako anonimno. Cujem da je posle mene izmenjao devojke, sve su slicno prolazile kao ja, cujem da ih blati po drustvenim mrezama i prica kako su lude, bas kao sto je za mene pricao. Nahvatao me na sazaljenje, sve je pocelo time da sam ja jedina koja ga razume, da sam ona prava, da ce zauvek biti sa mnom, a zavrsilo se batinama, cutanjem, psihickom torturom…

 2. Mileva

  Sve je tako. Jadni muskarci.

  1. Anonimni

   stoke, moze insta ?

 3. bambi

  Evo meni je bivsa supruga do sada nanela tri fizicke povrede. Jednom angazujuci tatu, zatim sestru i na kraju jednog od brojnih intimnih prijatelja. Normalno dok su me tukli, snimali su kamerom. Cilj je bio sledeci. Da me isprovociraju i da onda ja uzvratim. Medjutim to se nije desilo. Sve povrede sam prijavio i policiji u sudu i centru za socijalni rad. Policija mi je rekla da se obratim centru, u centru su mi rekli da se obratim sudu a u sudu da uvek zovem policiju, a oni…. i tako u krug. Pri tome 5 godina ne mogu da vidim svoga sina od 5 godina jer se majka deteta izivljava na damnom i detetom trazuci novac. U medjuvremenu je jasno da je ponovo pocela da pusi i pije ali se svi plasimo i da je navucena na psihoaktivne supstance. Drzava uporno ovakve majke stiti a pri tome ne vodi racuna o deci. Deca su zrtve ovakvim majki. Zive u strahu, jer ih takve majke ostavljaju nocu odlazeci u provode sa muskarcima a danju ih ostavljaju u vrtice a popodne roditeljima. Sramota za drzavu.

Napišite komentar