U trendu

Ovaj vitamin je nužan za dobro raspoloženje, evo kako ga uzimati

Ako ste primetili da vam zimi nedostaje energije, ali i zainteresovanosti za aktivnosti koje inače radite i volite i da ste lošije raspoloženi i najradije biste sve zimske dane proveli na kauču, možda patite od sezonskog poremećaja raspoloženja poznatijeg kao zimska depresija ili zimski blues.

Veruje se kako je glavni uzrok zimske depresije povećana proizvodnja melatonina i smanjena proizvodnja serotonina. Opšte je poznato da manjak ili povišen nivo određenih hormona može imati velik uticaj na naše ponašanje, ali i raspoloženje pa se javljaju bezvoljnost i razdražljivost.

Kako prepoznati zimsku depresiju

Najčešći simptomi zimske depresije su anksioznost, depresija i manjak energije i volje za bilo kakve aktivnosti, druženja i slično. Javlja se i preterana potreba za spavanjem i poteškoće u koncentraciji. Neki simptomi su vezani i uz apetit. Naime, tokom zime kod nekih se javlja veća želja za ugljenim hidratima, a i usled toga i manjka volje za fizičkim aktivnostima, dolazi i do debljanja.

Možda ste primijetili i da zimi više volite svoj mir i izbegavate druženja. To nije slučajnost jer jedan od simptoma zimske depresije je upravo socijalna izolacija pa odbijamo druženja i izbegavamo druge ljude.

Sezonske promjene ne utiču jednako na sve ljude, a ako ste prepoznali neke od navedenih simptoma, obratite se lekaru opšte prakse kako biste dobili odgovarajuću terapiju. Uz to, svakako primenite i neke zdrave navike poput redovnog spavanja, zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Primenite ove savete i ostanite dobrog raspoloženja

Simptome zimske depresije možete ublažiti ako nastojite da održite zdrave navike koje će vam pomoći da se osećate bolje. Za početak probajte da održavate redovnu fizičku aktivnost. Ako vam odlasci u teretanu nisu privlačni, pronađite odgovarajuće video vežbe koje možete raditi i kod kuće.

Za vežbanje kod kuće je potrebno pronaći odgovarajući prostor u kući, ali i zamoliti ostale ukućane da vas ne ometaju. Kako ne biste prebrzo odustali od kućnih treninga, važno je da ne preterujete i da sebi postavite realne ciljeve.

Ako vas ni vežbanje kod kuće ne privlači, probajte da se što više krećete. To možete i tako da prošetate do obližnje prodavnice umesto da idete autom ili da koristite stepenice umesto lifta, a kafe s prijateljima možete pretvoriti u šetnje i druženje.

Takođe, nastojte da se i što više okružite ljudima koji vas pune pozitivnom energijom i uz koje se osećate srećno i zadovoljno. Vrlo je važno i da izdvojite vreme za sebe tokom dana i naučite da drugima kažete ne. Opustite se uz neku knjigu, meditirajte ili jednostavno uživajte u nekoj drugoj aktivnosti koja vam puni baterije.

Zimi treba pripaziti i na ishranu i uvrstiti u svoje obroke što je moguće više namirnica bogatih vitaminima i mineralima koje će nam dati dovoljno energije. Osećate li se umorno i bezvoljno, posegnite za namirnicama poput orašastih plodova – indijski orasi, bademi i lešnici, nemasno meso, masna riba, zeleno povrće i celovite žitarice pomoći će vam da pobedite manjak energije.

Važnost vitamina D zimi

Vitamin D igra važnu ulogu u sintezi serotonina, hormona koji nam pomaže da regulišemo raspoloženje, pa ga je važno dovoljno unositi kako bismo, između ostalog, i regulisali naše raspoloženje. Naime, slabiji boravak na suncu, odnosno manjak vitamina D, može uzrokovati smanjeno lučenje serotonina, a manjak ovog hormona može uzrokovati simptome karakteristične za zimsku depresiju – tugu, depresiju i bezvoljnost.

Nastojte i zimi što više vremena provodite napolju na suncu, posebno u vreme kad je sunce na najvišoj tački na nebu jer je tada najizglednije da će sunce pokrenuti proizvodnju vitamina D. Boravite najmanje 15 minuta i nemojte koristiti kremu za sunčanje ni prekrivati lice i ruke odećom jer je za proizvodnju vitamina D potrebno da vaša koža bude direktno izložena suncu.

U svoju ishranu uvrstite namirnice koje su bogate vitaminom D. To su losos, tuna, skuša, sardine, mleko i mlečni proizvodi, jaja, pečurke – šitake, lisičarke, bukovače ili smrčak. Vitamin D često nije lako uneti samo ishranom pa se konsultujte s lekarom i oko uzimanja vitamina D3 kao dodatka ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar