najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Probajte sami da smanjite stres

Previše ste izloženi stresu u vezi sa poslovnim i porodičnim obavezama? Ima dosta toga što možete sami uraditi povodom toga. Navodimo neke jednostavne aktivnosti uz pomoć kojih možete smanjiti napetost:
Smejte se na sav glas
Pogledajte neku dobru komediju, a možete pozvati i neke prijatelje da sa njima podelite partiju smeha. Svaki put kada se glasno smejete, povećava se protok kiseonika u organima, što povećava protok krvi kroz organizam i mozak, a tako dolazi do smanjenja stresa. U stvari, samo razmišljanje o tome da se dobro smejete dovoljno je da smanjite nivo hormona koji utiču na stres.
Pomazite psa
Ako imate svog ljubimca, važno je znati da vam ljubimci ne pružaju samo bezuslovnu ljubav, već su dobri i za vaše zdravlje. Kada mazite svog psa, čak i samo nekoliko minuta, vaše telo luči hormone koji poboljšavaju raspoloženje, kao što su serotonin, prolaktin i oksitocin. Istovremeno, smanjuje se količina štetnih hormona koje izaziva upravo stres. Osim toga, ova aktivnost može uticati i na snižavanje krvnog pritiska, osećaja uznemirenosti, pa čak i na podsticaj vašeg imuniteta.
Sredite nered
Previše razbacanih stvari u vašem domu ili na vašem radnom stolu, takođe mogu doprineti stresu. Anksioznost raste onog trenutka kada ne možete da pronađete čekovnu knjižicu, domaći svog deteta ili račun za struju. Zato smanjite nered da biste smanjili stres. Sređen i nezatrpan prostor može učiniti da se osećate zadovoljno i resterećeno. Kao dodatak tome, veliko spremanje kuće predstavlja dobru fizičku aktivnost, pri čemu se može izgoreti i više od 250 kalorija na sat.
Popijte malo soka od pomorandže
Kiseo napitak koji može biti i redovan deo vaše jutarnje rutine, takođe pomaže i na iznenađujuće načine. Istraživači kažu da vitamin C može da pomogne ljudima da efikasnije upravljaju svojim stresom, uz pomoć delimičnog smanjenja nivoa hormona stresa, odnosno kortizola. Pored toga, namirnice bogate vitaminom C kao što su sok od pomorandže ili grejpfruta, sveže jagode ili slatka crvena paprika, mogu povećati i vaš imunitet.
Pevajte
Pojačajte radio u kolima ili počnite da pevate pod tušem. Bez obzira na to koliko mislite da dobro ili loše pevate, pevanje može učiniti da se osećate srećnije. Članovi hora koji su učestvovali u jednoj anketi, izjavili su da ih pevanje oraspoložuje i čini da manje budu pod stresom. Pevanje takođe može da bude dobro za vaše disanje i držanje, kao i za rad srca i imuni sistem.
Prošetajte
Vežbanje je odličan način za ublažavanje stresa. Ono pomaže vašem telu da proizvodi endorfin, odnosno neurotransmitere u mozgu koji čine da se osećate dobro. Takođe vas tera da se fokusirate, pomažući da zaboravite šta je to zbog čega ste zabrinuti. Vežbanje po toplom i sunčanom vremenu može da poboljša vaše raspoloženje. A ako žustro hodate najmanje 30 minuta, zadovoljićete i dnevne preporuke za vežbanje, čime još više smanjujete stres.
Žvaćite gumu
Prema istraživanjima, žvakanje gume takođe čini da se smanji stres i anksioznost, a poboljšava i mentalne performanse tokom obavljanja zadataka. U jednoj studiji, ne samo da su osobe koje redovno žvaću gume izjavile da su izložene manjem stresu već su bile manje depresivne i ređe su se obraćale lekaru zbog visokog krvnog pritiska i holesterola. Ovo se može objasniti time što žvakanjem aktiviramo više mišića u glavi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi kroz mozak.
Intimni odnosi
Kada ste pod stresom, ljubavni nestašluci možda su vam poslednja stvar na pameti. Ali, seks je zapravo odličan način da se ublaži napetost i smanji pritisak koji osećate. Seks snižava krvni pritisak, jača samopouzdanje, a povećava i osećaj intimnosti sa partnerom. On takođe može da vam pomogne da bolje spavate, što je velika prednost kada provodite besane noći razmišljajući o problemima.
Udahnite duboko
Bez obzira na to gde se nalazite, dubok udah mirisa lavande ili ruzmarina može vas značajno opustiti. Udisanje ovih aroma može da smanji nivo hormona stresa. Međutim, sam čin dubokog disanja takođe oslobađa od stresa. Duboko disanje dodaje kiseonik krvi koja prolazi kroz krvotok, što pomaže da se celo telo smiri.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike