U trendu

Stres i Alchajmerova bolest

Novo istraživanje pokazuje da sredovečne neurotične žene koje su dugotrajno izložene stresu imaju povećan rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

Praćenjem 800 žena skoro četiri decenije, švedski naučnici otkrili su da žene koje su najviše bile nervozne, ljubomorne i promenljivog raspoloženja (što su oni definisali kao neurotične žene) i koje su bile izložene dugogodišnjem stresu – imaju dvostruko veći rizik od razvijanja Alchajmerove bolesti u odnosu na žene koje imaju najmanje ovih osobina.

Najčešći tip demencije, Alchajmerova bolest izaziva duboki gubitak pamćenja i oštećenja pri govoru, koncentraciji, rasuđivanju i vizuelnoj percepciji. Od ove bolesti pate milioni ljudi širom sveta, bolest je progresivna, neizlečiva i na kraju fatalna.

Istraživači veruju da bi slični rezultati bili i kod muškaraca, ali koristili su podatke istraživanja koje je počelo šestdesetih godina prošlog veka u kome su učestvovale samo žene u eri kada je mali broj medicinskih istraživanja bio usmeren ka lepšem polu.

Učesnice istraživanja, prosečne starosti od 46 godina, nakon 38 godina praćenja, radile su testove memorije i ličnosti kojima je meren nivo neuroticizma i ekstraverzije (definisano kao otvorene osobe) i introverzije (definisano kao rezervisane ili stidljive osobe).

Autori studije definišu neurotizam kao lako postizane stanja uznemirenosti i pokazivanja osobina ličnosti kao što su anksioznost, ljubomora ili neraspoloženje. Prema istraživačima, osobe sa ovakvim osobinama češće izražavaju krivicu, bes, zavist, brigu i depresiju.

Žene su takođe upitane da li su u bilo kom periodu života doživele produženi stres u trajanju od mesec dana ili duže i da ocene količinu stresa na skali od nula do pet, što predstavlja stalni stres tokom prethodnih pet godina.

Introvertnost, odnosno ekstrovertnost, pojedinačno izgleda ne utiče na rizik od demencije, ali žene koje se lako uznemire i koje su povučene (introvertne) imale su najveći rizik od Alchajmerove bolesti među svim analiziranim ženama. Kod četvrtina njih bolest se i razvila, u poređenju sa samo 13% žena za koje se smatra da su ekstrovertne i da se teže uznemire.

Istraživači navode da su prethodna istraživanja pokazala da su stres i neuroticizam povezani sa promenama u hipokampusu, strukturi mozga koja se javlja na početku Alchajmerove bolesti.

Međutim, stručnjaci koji nisu učestvovali u istraživanju upozoravaju da rezultati studije ne dokazuju da neuroticizam izaziva Alchajmerovu bolesti, već da postoji veza između ove dve pojave. I ovde se vidi da negativne emocije (stres, nervoza, negativne misli…) u životu, pogotovu kada duže traju, negativno utiču na zdravlje, mada je obično i obrnuto: lošije zdravlje utiče na raspoloženje, nervozu ili bes.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike