U trendu

Stres može biti dobar i loš… Kako se izboriti s njim?

Događaji poput venčanja, poroda ili završnog ispita za neke su ljude pozitivni stresovi, a većina reakcija zavisi o vašoj perspektivi.

I jedan i drugi oblik stresa bude osećaj nervoze, pojašnjava terapeut Merion Plesner Rodrig, i oba deluju na otpuštanje hormona poput adrenalina i kortizola, što dovodi do određenih fizičkih reakcija poput znojenja, tremora, ubrzanog rada srca…

Kad nemate kontrole, poput smrti nekog bliskog ili otkaza, doživećete negativan stres. Stresne situacije možemo kontrolisati tako da napravimo listu opcija koje imamo kako bismo ga lakše prebrodili. Upravo je to prvi dobar korak za savladavanje stresnih situacija.

Kada naučite to, onda ćete naučiti i da pretvorite onaj negativni u pozitivan stres. Primer su trudnoća, povratak školovanju… Sve su to stresne situacije koje na kraju donose veliku nagradu. Dakle, možete “vežbati” tako da sebi često na poslu postavljate teške zadatke ili se upustite u novu ljubavnu vezu…u svemu je bitno da vi budete ta osoba koja će kontrolisati sam proces.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar