najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Alergija na mobilne telefone

Većina ljudi danas ima pristup mobilnim telefonima, a njihova upotreba stalno se povećava, odnosno koriste se sve duže tokom dana. Starije verzije mobilnih telefona nisu pružale dodatne usluge osim telefonskih razgovora, dok uređaji novije generacije nude usluge kao što su tekstualne poruke, igrice, internet, elektronska pošta, kamere i reprodukcija muzike.
Ono što mnogima možda nije poznato, noviji telefoni sadrže i neke metalne delove, a poznato je da neki metali izazivaju alergijske reakcije kod pojedinih osoba. Na primer, znamo da nikl i kobalt izazivaju alergijske reakcije kao što su crvenilo, otok, svrab, plikovi, a ponekad i ožiljke. Oko 17 od 100 žena i 3 od 100 muškaraca imaju alergijske reakcije na nikl, koji se pored mobilnih telefona, često može naći u nakitu i nekim vrstama šminke.
Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država ispitali su ukupno 72 vrste mobilnih telefona poznatih brendova (IPhone, Blackberry, Motorola, Sony, LG, Samsung) da bi videli da li oni sadrže nikl i kobalt. Testirali su dugmad, tastere, zvučnike, kamere i metalne panele.
Rezultati istraživanja
Istraživači su ustanovili:

  • 29% telefona jedne marke sadrži nikl
  • 91% telefona na preklapanje sadrži nikl
  • 52% telefona na preklapanje sadrži kobalt
  • Telefoni nekih proizvođača nisu sadržali kobalt, a pojedini nisu sadržali ni kobalt ni nikl.

Istraživači su na osnovu ispitivanih uređaja zaključili da Iphone i Android telefoni verovatno manje sadrže metale koji mogu prouzrokovati alergijske reakcije.
Koliko je pouzdano istraživanje?
Istraživanje ovakvih razmera ne može dati dovoljno jasne odgovore o tome koliko neki brendovi telefona sadrže metale nikla i kobalta, a pogotovu ne o pojedinim vrstama tih brendova. Postoji velika veroatnoća da pojedine vrste mobilnih telefona pojedinih proizvođača sadrže manje ili veće količine nikla ili kobalta.
Posmatrajući samo mali broj telefona, ne može se reći šta se dešava sa milionima drugih telefona koji nisu testirani. Međutim, ovo istraživanje nam ipak govori da postoje neki telefoni koji mogu izazvati određene zdravstvene probleme kod pojednih osoba. Ovo istraživanje je nedavno predstavljeno na jednoj konferenciji i nije objavljeno u nekom priznatom medicinskom časopisu, tako da ne možemo biti sigurni koliko je ono zapravo pouzdano.
Šta to znači za nas?
Ako nemate alergijske simptome kao što su osip ili svrab na mestima gde telefon dodiruje lice, onda nije potrebno da brinete da li vaš telefon sadrži ove metale. Međutim, ako imate simptome ili ako znate da ste alergični na bilo koji metal, možda ćete želeti da razmislite o izboru pri kupovini novog telefona.
Podsećamo da, pored mogućeg alergijskog štetnog delovanja, svi mobilni telefoni imaju manje ili veće elektromagnetno zračenje na koje je ljudski organizam osetljiv. Naročito je štetno dugotrajno telefoniranje kada mobilni telefon koji neprekidno zrači tokom razgovora držimo dugo blizu glave (odnosno, mozak izlažemo nepotrebnom zračenju). Zato je najbolje koristiti mobilne telefone samo kada je neophodno, a to znači što ređe i što kraće.
Pored toga, možete da koristite uređaje koji mogu da smanje kontakt telefona sa vašom kožom (glavom), kao što su: zvučnici, bežične slušalice, plastične futrole i bezbojne folije za ekran telefona.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike