najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Alkohol je neprijatelj

Preterano konsumiranje alkohola nema nikakve zdravstvene prednosti. Pored velikog broja negativnih posledica, uključujući i povećani rizik za mnoge vrste raka, opijanje doprinosi i povredama, nasilju, povećanju telesne težine i poremećaju kognitivne funkcije.
Šta je preterano konsumiranje alkohola?
Umereno konsumiranje alkohola podrazumeva ne više od jednog pića dnevno za žene i ne više od dva pića dnevno za muškarce. Preterano konsumiranje alkohola ili opijanja podrazumeva više od tri pića na dan ili više od sedam pića nedeljno za žene. Kod muškaraca je to slučaj ako piju više od četiri pića dnevno ili više od 14 nedeljno.
Jedno piće se definiše kao 0,33 litra piva, 0,15 litra vina ili 0,02 litra žestokog alkoholnog pića.
Koliko se alkohola unosi tokom opijanja?
Prema nekin procenama, tri četvrtine alkohola se konsumira tokom opijanja. To je naročito prisutno kod osoba mlađih od 21 godine, gde opijanje podrazumeva 90% svih slučajeva konsumiranja alkohola.
Koji su rizici opijanja?
Prekomerno konsumiranja alkokola može imati širok spektar negativnih efekata na vaše zdravlje, uključujući povećan rizik od dijabetesa, ciroze jetre, visok krvni pritisak i moždani udar. Opijanje takođe može da poveća rizik od raznih oblika raka, uključujući rak usta, grkljana, jednjaka, dojke, jetre, gastrointestinalnog trakta i debelog creva, a predstavlja i faktor rizika za polno prenosive bolesti, neželjenu trudnoću, povrede, nasilje i samoubistva.
Da li opijanje utiče na mozak?
Dugoročno prekomerno konsumiranje alkohola zaista utiče na mozak, tako što može smanjiti ukupnu masu mozga i veličinu ćelija u mozgu. Ovi i drugi negativni efekti mogu smanjiti vaše mentalne sposobnosti, sa deficitom koji se odnosi na učenje, pamćenje i rešavanje problema. Dugoročno opijanje takođe može da ošteti vaše raspoloženje, spavanje i motoriku. Apstinencija, odnosno izbegavanje alkohola, može delimično da poništi ove efekte.
Da li opijanje vodi ka alkoholizmu?
Većinu slučajeva opijanja čine osobe koje ponekad piju preko mere. To je vrsta zloupotrebe alkohola, odnosno obrazac pijenja koji izaziva štetu po zdravlje, međuljudske odnose, kao i radnu sposobnost.
Zloupotreba alkohola može da dovede do zavisnosti od alkohola, odnosno alkoholizma. To je bolest obeležena jakom potrebom za alkoholom, nesposobnošću da se ograniči njegovo konsumiranje i ponovno konsumiranje uprkos ponovljenim fizičkim, psihičkim i međuljudskim problemima.
Da li je umereno konsumiranje alkohola dobro za srce?
Postoje jaki dokazi da je umereno konsumiranje alkohola povezano sa smanjivanjem rizika od srčanih bolesti. Jedan od razloga: umereno konsumiranje alkohola povećava nivo "dobrog" holesterola.
Međutim, ovde je ključna reč "umereno". Velika je verovatnoća da osobe koje svakodnevno piju „umerene“ količine alkohola tokom vremena „povećaju doze“ i pređu na „neumerene visoke doze“ alkohola i postanu zavisne od alkohola. Dugotrajno prekomerno konsumiranje alkohola slabi srčani mišić i može doprineti pojavi visokog krvnog pritiska, srčane insuficijencije, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.
Sa druge strane, postoje dokazi koji ističu da je i umereno konsumiranje alkohola povezano sa povećanim rizikom od raka dojke, kao i sa nasiljem, utapanjem, padovima i saobraćajnim udesima.
Da li umereno konsumiranje alkohola može smanjiti rizik od demencije?
Iako istraživači upozoravaju da su potrebna dalja istraživanja, postoje dokazi koji ukazuju na to da slabo do umereno konsumiranje alkohola u ranom odraslom dobu može smanjiti rizik od demencije u kasnijem periodu života. Stariji ljudi koji piju umereno, takođe mogu da smanje rizik od demencije i kognitivnih poremećaja.
Da li postoje prednosti umerenog konsumiranja crvenog vina?
Jaki dokazi ukazuju na to da je umereno konsumiranje crnog vina dobro za srce, jer povećava nivo dobrog holesterola, a grožđe obezbeđuje flavonoide i druge antioksidansne supstance koje štite srce i krvne sudove. Crno vino takođe može da ima zaštitno dejstvo protiv raka prostate i nekih drugih vrsta raka, verovatno zbog antioksidanata i supstance koja se zove resveratrol. Međutim, poznato je da crno vino nema zaštitno dejstvo od raka dojke.
Koja vrsta alkohola ima najviše kalorija?
Alkoholna pića mogu da predstavljaju značajan izvor kalorija, pa izbor pića za osobe koje umereno piju može napraviti veliku razliku. Jedno pivo u proseku sadrži oko 150 kalorija, što je puno, ali kalorijski sadržaj mnogih koktela može biti iznenađujuće veliki (i do 500 kalorija). U poređenju sa mešanim pićima, vino sadrži oko 90-95 kalorija po čaši. Ono što brine jeste to što se kalorijska alkoholna pića piju uz obilne kalorične obroke, pa je onda unos kalorija u organizam veliki.
Da li žene teže podnose alkohol od muškaraca?
Žene su osetljivije na alkohol iz više razloga. Prvo, žene su sklone tome da imaju manju telesnu težinu od muškaraca, tako da jedno popijeno piće znači proporcionalno više alkohola u organizmu. Međutim, čak i u slučaju kada muškarac i žena imaju istu težinu, žene teže podnose alkohol jer njihov metabolizam drugačije deluje. Alkohol se stapa sa sadržajem vode tela, a žene imaju tendenciju da imaju manji sadržaj vode u organizmu. To znači da se alkohol ne rastvara dovoljno u ženskim telima, pa su organi više izloženi alkoholu.
Pored toga, žene imaju veći rizik od negativnih zdravstvenih posledica alkohola, uključujući oštećenja jetre, mozga i srca.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike