U trendu

Alkohol skraćuje život

Deset posto smrtnih slučajeva među odraslim Amerikancima povezano je sa prekomernim unosom alkohola!

Iako ljudi opijanje povezuju samo sa saobraćajnim nesrećama i hroničnim bolestima jetre, mnogo je drugih smrtnih ishoda uzrokovano alkoholom. Prekomerno opijenje povezano je sa mnogo više uzroka smrti nego što mislimo. Unos alkohola stvara najmanje 54 različita uzroka smrti, napominje epidemiolog u Vašingtonskom državnom odeljenju za zdravstvo.

Najčešće bolesti koje alkoholizam pospešuje, a za posledicu imaju smrt jesu: akutni pankreatitis, razne psihoze, rak jednjaka, rak dojke, oralni rak, povrede usled padova, samoubistvo i davljenje (utapanje).

Preterano opijanja povezano je sa 51% svih smrtnih slučajeva zbog upotrebe alkohola. Pijanstvo uz plivanje ili vožnju čamca veoma je često uzrok povreda i smrti ljudi.

Ženama je obično potrebno više do četiri čašice žestokog pića da bi se opile, dok je muškarcima potrebno pet ili više čašica.

Nalazi istraživanja pokazali su vezu između upotrebe alkohola i smrti kod mnogih odraslih Amerikanaca, iako studija nije bila dizajnirana tako da dokaže da alkohol direktno izaziva smrt.

Neke procene govore da je osobama umrlim od opijanja – alkohol „skratio život“ u proseku za oko 30 godina.

U Americi od posledica alkohola umre u proseku oko 71% muškaraca i 29% žena, verovatno zbog toga što se i opija veći broj muškaraca nego žena.

Na različit procenat alkoholičara i smrtnosti od alkohola po regionima utiču mnogi faktori: verska uverenja, zakonski propisi, različito regulisanje prodaje alkohola, zdravstvene službe, razlike u pristupu zdravstvenoj zaštiti, razlike u organizaciji urgentnih službi i drugo.

Zaključci

Istraživači ukazuju na to da su rezultati poučni:

  • i male količine alkohola mogu izazvati ozbiljne posledice
  • nisu samo hronični alkoholičari ugroženi alkoholom
  • alkohol je opasan, a umerenost je veoma važna
  • alkohol pospešuje razvoj nekih bolesti kao što je rak dojke
  • genetski gledano, neke osobe su „podložnije“ negativnim posledicama alkohola

Iako je istraživanje rađeno u Americi, sasvim je jasno da svako može da ugrozi svoje zdravlje prevelikim konsumiranjem alkohola, i to na razne načine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike