najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Alkohol u prahu

Alkohol u prahu možda će uskoro biti u prodaji u Americi, ali neki zdravstveni zvaničnici zabrinuti su da će to odmoći borbi protiv alkoholizma i povećati broj maloletnika koji piju.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) nedavno je dala dozvolu da se jedna vrsta alkohola u prahu pusti u promet. Sa druge strane, pet američkih država zabranilo je prodaju alkohola u prahu, a u 28 država u toku je procedura da se ovaj proizvod ili zabrani ili da se za njega uvede posebna regulativa.

U SAD, oko 5.000 osoba mlađih od 21 godine svake godine umre zbog posledica izazvanih alkoholom. Alkohol i opijanje povezani su sa mnogim bolestima, nesrećama, ubistavima, samoubistavima i povredma.

Mark Filips, tvorac jedne marke alkohola u prahu, izjavio je: „Ne vidim u čemu je problem oko ovog proizvoda, jer je potrebna demokratija i sloboda tržišta, a ipak ima mnogo ljudi koji žele da država bude dadilja nad svim i svačim.”

Kakav je to proizvod „alkohol u prahu“?

Alkohol u prahu pravi se posebnim postupcima od raznih napitaka kao što su: rum, votka, „kosmopoliten“ i „margarita“.

Svako pakovanje alkohola u prahu, paketić, teško je oko trideset grama. Alkohol u prahu sadrži prirodne arome i razne zaslađivače. Korisnik u prašak dodaje vodu, zatim meša ručno ili mikserom i „dobije“ alkoholno piće. Sam po sebi, paketić alkohola u prahu ima sadržaj za jednu čašu pića i sadrži oko 80 kalorija.

Tom Houg, portparol Biroa za alkohol i duvan pri FDA, izjavio je da su pri odobravanju proizvoda razmatrali formulisanje i etiketiranja proizvoda i bezalkoholne sastojke i da je to bilo u skladu sa propisima.

FDA je „ostavila američkim državama“ da prodaju alkohola u prahu regulišu u okviru svojih granica i na osnovu svojih ovlašćenja i propisa.

Zabrinutost

U Americi se pokrenula polemika povodom odobrenja za upotrebu alkohola u prahu, jer mnogi, pa i doktori, smatraju da će ovakav proizvod biti lako dostupan omladini i da će doći do raznih zloupotreba.

Jednostavan za nošenje, ovaj proizvod može dovesti i do iskušenja osoba koje se leče od alkoholizma, jer paketić može jednostavno da se prikrije. Stručnjaci strahuju da alkohol u prahu može i da se „ušmrkava“ ili da se kombinuje sa drugim pićima i lekovima, što može stvoriti dodatne opasnosti po zdravlje. Postoji i opasnost da se jedan paketić rastvori u čašici i da „deluje“ kao žestoko piće.

„Mi smatramo da treba zabriniti prodaju alkohola u prahu, jer će dovesti do povećanja upotrebe alkohola i droga sa ozbiljnim posledicama po zdravlje”, izjavio je dr Haris Stratiner, potpredsednik centara za lečenje Caron Treatment Centers u Njujorku.

Dr Brendon Korman, šef neuropsihologije Majami dečje klinike, smatra da je jednostavno prerano zaključiti kako sve alkohol u prahu može pogoršati probleme alkoholizma među maloletnicima, jer o tome za sada ne postoje nikakva iskustva.

Senator Čarls Šumer iz Njujorka predložio je da savezni zakon odmah zaustavi proizvodnju i prodaju „alkohola u prahu“, jer će to brzo postati popularno „instant alkoholno piće za mlade“.

Mišljenje proizvođača

Proizvođači, naravno, smatraju da je zabrinutost neosnovana:

  • Alkohol u prahu neće biti interesantan nikome da ga ušmrkava, jer „votku niko ne ušmrkava“.
  • Pakovanje alkohola u prahu veće je od flašice alkohola, pa ga je teže „prošvercovati“ i nositi.
  • Alkohol u prahu teže je neopaženo i brzo popiti, jer ga pre upotrebe treba razmutiti, a to traje duže nego otvaranje flašice i ispijanje alkohola.
  • Očekuje se da će alkohol u prahu biti prodavan tamo gde se prodaju ostala alkoholna pića (prodavnice ili internet) i da će se tako lako kontrolisati prodaja maloletnicima.
  • Alkohol u prahu biće skuplji od tečnog alkohola, pa će biti manje dostupan mladima.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike