najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Alkohol u trudnoći i zdravlje bebe

Prema novom istraživanju sprovedenom u Australiji, deca čije su majke imale problema sa konsumiranjem alkohola tokom trudnoće ili u roku od godinu dana nakon porođaja, imaju tri puta veći rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta, u poređenju sa bebama čije majke nemaju problema sa alkoholom.
Istraživači su utvrdili da je problem sa pićem kod žena uzrok svakog šestog smrtnog slučaja zbog sindroma iznenadne smrti novorođenčeta. Zloupotreba alkohola majki takođe je povezana sa oko 3% smrtnih slučajeva prouzrokovanih nečim drugim.
Šta je sindrom iznenadne smrti?
Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta definiše se kao iznenadna smrt odojčeta mlađeg od godinu dana koja se ne može detaljno objasniti čak ni nakon istrage.
Sve u svemu, broj smrtnih slučajeva usled ovog sindroma opao je za više od polovine u odnosu na 1990. godinu. Međutim, još uvek je vodeći uzrok smrti među bebama uzrasta od mesec dana do godinu dana.
Godine 2009. u Sjedinjenom Državama zabeleženo je 2200 smrtnih slučajeva usled ovog sindroma. Prema istraživanju, Australija ima najveću prosečnu stopu smrtnih slučajeva novorođenčadi – više od 4 na svakih 1000 beba.
Stručnjacima je poznato da pojedini faktori povećavaju rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi, kao što je deljenje kreveta roditelja sa bebom, kada se beba ostavi da spava na stomaku ili ako su majke pušači. Dostupne smernice preporučuju pozicioniranje bebe na leđima prilikom spavanja.
Uticaj alkohola
Međutim, u skorije vreme istraživači su se fokusirali i na uticaj alkohola. Za potrebe nove studije, australijski istraživači su procenili skoro 78.000 novorođenih beba u periodu od 1983. do 2005. godine. Otkrili su da je skoro 22.000 majki imalo dijagnozu u vezi sa alkoholom, akutno trovanje ili zavisnost.
Sve u svemu, više od 300 dece umrlo je od sindroma izenadne smrti, a skoro 600 beba od posledica drugih uzroka.
Iako je studija ustanovila vezu između dečje smrti i upotrebe alkohola njihovih majki, nije uspostavljena i uzročno-posledična veza. Istraživači ne mogu da objasne zašto su baš zloupotreba alkohola i spomenuti sindrom povezani. Kao mogući razlog, navode to što alkohol ima loš efekat na razvoj moždanog stabla tokom trudnoće.
„Poznato je da kada su ljudi pod uticajem alkohola, nisu u stanju da adekvatno obavljaju svakodnevne aktivnosti, pa tako i roditeljstvo“, kaže Dejvid Filips, profesor sociologije na Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu. Drugi ekspert kaže da bi nova studija mogla pomoći da se napravi razlika. „Ova studija ne bi trebalo da baci senku na problem koji se u osnovi može sprečiti,“ ističe dr Magali Dijaz-Barbosa, medicinski direktor neonatologije u bolnici za decu u Majamiju i asistent-profesor na Medicinskom koledžu sa Internacionalnog Univerziteta Florida: „Ako možemo izmeniti ovaj faktor rizika, zapravo možemo uticati i na smanjenje broja žrtava sindroma iznenadne smrti novorođenčadi.“
Zaključak
Procenat žena sa problemima u vezi sa alkoholom u australijskoj studiji je veoma visok (28%), što ne mora da znači da je i u drugim zemljama slična situacija, ali je sigurno da alkohol i alkoholizam tokom trudnoće i majčinstva negativno utiču na zdravlje majke i zdravlje deteta.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike