Alternativne metode i krvni pritisak

Jedan novi izveštaj sugeriše da alternativne terapije poput transcendentalne meditaciju i kontrolisanog disanja smanjuju visok krvni pritisak kod nekih osoba.
Ipak, samo je za jednu metodu koja ne podrazumeva lekove, tačnije aerobik vežbe, dokazano da ima veliki uticaj i preporučuje se osobama sa pomenutim zdravstvenim problemima.
U izveštaju Američkog udruženja za srce, navodi se da istraživanja ne podržavaju smanjenje visokog krvnog pritiska uz pomoć drugih tehnika opuštanja i meditacije, kao što su joga i akupunktura. Međutim, kvalitet dostupnih istraživanja ovih metoda je ograničen, navodi se u izveštaju, što ukazuje na to da još uvek postoji nada da su ove metode efikasne.
„U principu, postoji iznenađujući nivo dokaza koji podržava neke od alternativnih tehnika, ali postoje i konfliktni dokazi u odnosu na druge tehnike. Ove alternativne tehnike su zanemarene i često im se ne pridaje ni približno dovoljno pažnje ili sredstava za istraživanje, pa se često ne uzimaju ozbiljno kao mogući pristupi u lečenju“, kaže dr Robert Bruk, vanredni profesor medicine na Univerzitetu u Mičigenu, SAD.
On dodaje da su dve stvari jasne: alternativne metode nisu štetne i one ne treba da se koriste umesto pridržavanja saveta lekara u vezi sa upotrebom lekova.
Američko udruženja za srce objavilo je ovaj izveštaj kako bi pružilo smernice za lekare i pacijente o mogućim terapijama za visok krvni pritisak.
„Tradicionalno, govorićemo i o mršavljenju, ishrani, ograničenju upotrebe soli i vežbanju. Odlučili smo da je vreme da se pregledaju sva istraživanja koja se tiču alternativnih načina u smislu smanjenja krvnog pritiska“, kaže Bruk.
Izveštaj navodi da aerobik vežbanje, kao što je brzo hodanje, ima najveći uticaj na visok krvni pritisak i najkvalitetnija istraživanja to podržavaju.
Dizanje tegova, transcendentalna meditacija i sinhronizovano disanje takođe su imali dobre rezultate u pogledu efikasnosti.
Kod nekih metoda nije jasno na koji način zapravo deluju, mada izgleda da vežbanje povećava funkcionisanje krvnih sudova tako što ih proširuje.
Samuel Sirs, direktor programa zdravstvene psihologije na Univerzitetu Južna Karolina,SAD, smatra da je ovaj izveštaj važan, ali da njegov fokus ne pogađa "mentalne prednosti" alternativnih tretmana.
„Pacijenti traže i mogu dobiti širi spektar koristi od nekih ovakvih terapija, kao što su psihološka i subjektivna kontrola njihovog zdravstvenog stanja“, kaže on.
Da li bi trebalo isprobati ove metode?
Dr Kirsten Bibins-Domingo, vanredni profesor medicine na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku, rekao je da se alternativne metode generalno smatraju bezbednim.
„Međutim, neprikladno oslanjanje na ove metode može dovesti do kašnjenja u traženju lekarske pomoći u vezi sa hipertenzijom. Osim toga, mnoge od tih metoda ne zahtevaju troškove za pacijente, što predstavlja dodatni faktor, pogotovo ako takve intervencije na kraju pokažu da nisu bile efikasne“, kaže ona.
Svako umereno fizičko važbanje doprinosi zdravlju, ali bolest treba lečiti uz pomoć lekara, a fizičo vežbanje je samo dodatna pomoć.

Ostavite komentar