Astma i praznici

Prštanje snega, praznična svetla, čaša vina, vatromet, sveće, parfemi, prskalice, konfete, muzika, igra, svečani obroci – sve to ide uz Novu Godinu i Božić. Međutim, stručnjaci kažu da su to ponekad „klasični okidači za napade astme“.

Organizacija „Astma Velika Britanija“ (Asthma UK) objavila je rezultate ankete, ukazujući na najčešće „okidače“ koji povezuju novogodišnje i božićne praznike sa napadima astme. Iako tokom božićnih i novogodišnjih praznika često nema snega, hladno vreme, prašnjavi ukrasi i stres tokom priprema za praznik česti su „okidači“ za napade astme.

Hospitalizacija

Izvršni direktor udrženja kaže u saopštenju: „Neko će imati napad astme tokom otvaranja poklona, a neki pacijenti će posle praznika ostati u bolnici.“

Stručnjaci upozoravaju osobe obolele od astme da odrede svoje lične okidače i da pokušaju da ih izbegnu.

„Važno je da znate da ćete tokom praznika verovatno biti izloženi nekom od okidača – prašnjavi ukrasi, mirisne sveće ili nešto drugo – ali ipak možete smanjiti rizik od napada. Želimo da se osobe sa astmom pripaze tokom novogodišnjih i božićnih praznika kako bi ih pamtile po dobru, a ne po zlu“, izjavio je dr Kej Bojkot.

Top 10 astma okidača

Istraživanjem „uživo“ preko interneta, 741 osoba sa astmom odgovorila je na pitanja o napadima astme tokom novogodišnjih i božićnih praznika:

  • 76% je reklo da ih nadražuje hladnoća, sneg i hladno vreme
  • 58% je reklo da im smeta prašnjava dekoracija
  • 47% je reklo da je njihov „okidač“ stres
  • 46% je odgovorilo da je osetljivo na dim i otvoreni plamen
  • 40% je reklo da im smeta kombinacija mirisnih sveća i jakog parfema
  • 24% se žalilo na jelku
  • 14% osoba je reklo da često dobije napad od alkohola
  • 7% smatra da im smeta veštački sneg
  • 6% je imalo problema od prašine sa veštačkog drveća
  • 2% je izjavilo da im „nije odgovarao“ seksualni odnos u toku praznika

Primer

Kristin Abdelmoutaleb jedna je od mnogih osoba sa astmom za koje parfem i mirisne sveće, u kombinaciji, predstavljaju „okidač“ za napad astme. Ona je izjavila: „Moji prijatelji i porodica nisu znali da mi parfem ili mirisne sveće smetaju, pa sam često imala problema zbog toga. Moja sestra i ja često izađemo zajedno, i kada smo u autu, ona ponekad zaboravi da ne koristi parfem, i onda ja dobijem napad, pa moramo da stanemo i otvorimo prozore ili ja moram da izađem.“ Ovakve osobe treba da upozore rođake i prijatelje na to šta im smeta.

Sprečavanje napada astme

Asthma UK je dobrotvorna ustanova koja godinama pomaže ljudima obolelim od astme. Izdala je čak „Praznični vodič za astmatičare“, svima dostupan na sajtu.

U saopštenju, Debora Vadel, klinički savetnik u Asthma UK, kaže: „Nemoguće je izbeći sve astma okidače, ali postoje stvari koje možete sami da uradite i smanjite rizik od napada astme. Koristite redovno lekove za svoju hroničnu bolest. Trudite se da izbegavate ono što vam smeta i često izaziva napade. Izbegavajte prašinu, stavite masku ili šal preko lica, smanjite ambiciozne planove, smanjite umor, smanjite izloženost stresu, češće se odmarajte, izbegavajte mirise koji vam smetaju, izbegavajte dim…“

Upozorenja

Istraživači upozoravaju na „neozbiljnost astmatičara“: u proseku, polovina obolelih od astme ne vodi računa o tome šta im najviše smeta. Od vitalnog značaja je da astmatičari imaju na vidnom mestu napisano „šta im smeta“, kako bi ih to podsećalo i upozoravalo. Takođe, treba imati napisano uputstvo „šta raditi u slučaju napada“ kako bi sam pacijent i osobe u njegovoj okolini znale šta da rade tokom napada astme.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike