najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Autizam i deca

Autizam je bolest ili poremećaj koji se javlja kod dece i često je analiziran u različitim studijama iz različitih zemalja. Prema novoj studiji iz SAD, od autizma češće boluju dečaci nego devojčice, ali obolele devojčice pate od većeg socijalnog deficita, većih emocionalnih problema i slabijih komunikacionih veština.

Dosadašnje studije upoređivale su ponašanje i razlike dečaka i devojčica sa autizmom. Ova studija upoređuje autistične dečake i devojčice sa decom normalnog razvoja. Rezultati su bili iznenađujući i za naučnike, jer nisu očekivali toliku razliku kod devojčica.

Istraživanje

Prema studiji u SAD, jedna od 68 devojčica je autistična, dok je dečaka sa autizmom 4 puta više. Međutim, problem je u tome što kod devojčica autizam ima tendenciju da se dijagnostikuje i u kasnijim godinama mnogo češće nego kod dečaka.

Studija je upoređivala podatke 33 devojčice sa autizmom i 31 devojčice normalnog razvoja. Isto tako, upoređivani su podaci 153 dečaka sa autizmom u odnosu na 58 dečaka normalnog razvoja. Prosečno, deca koja su učestvovala u istraživanju imala su samo 3 godine. Rezultati su analizirani na osnovu odgovora roditelja i prisustva i obima socijalnih oštećenja kod dece.

Rezultati pokazuju da je teško utvrditi razlike među autističnom decom suprotnih polova, jer su nalazi formirani na osnovu odgovora roditelja koji mogu biti neobjektivni. Rezultati moraju biti utvrđeni nekim drugim objektivnim merilima. Primećeno je drugačije sagledavanje autizma kod roditelja devojčica u odnosu na roditelje dečaka.

Reakcije

Prve reakcije doktora i naučnika na ovu studiju zaista su pozitivne. Oni pozdravljaju svaku studiju o autizmu, jer pomaže u razumevanju poremećaja, a sada i u razlikama devojčica i dečaka. Studija je korisna i zbog toga što pruža uvid u različite grupe stanovništva sa autizmom.

Rezultati studije za sada su preliminarni, ali bi zato buduća istraživanja trebalo više pažnje da obrate na gene dece kod kojih se razvio autizam, kao i na sve faktore životne sredine koji su u vezi sa tim genima – navodi se na kraju studije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike