Bakterije u urinu

Mnogi ljudi smatraju da je ljudski urin lišen klica, ali nova studija dovodi u pitanje ovu tvrdnju. Proučavanjem bakterija u mokraći može se doći do novih saznanja.

„Lekari su obučeni da veruju da u urinu nema klica ni bakterija, ali je naše istraživanje osporilo ovu tvrdnju“ – izjavila je dr Linda Brubejker, dekan Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Lojola u Čikagu.

Njen tim je analizirao uzorke urina 90 žena. Nađene su bakterije i u urinu zdravih žena i u urinu žena sa preterano aktivnom bešikom. Međutim, vrste nađenih bakterija različite su kod ove dve grupe žena.

Prisustvo određenih bakterija kod žena sa preaktivnom bešikom može doprineti simptomima hiperaktivne bešike. Istraživači smaraju da je potrebno još studija da bi se potvrdilo da su te razlike klinički relevantne za milione žena koje pate od preaktivne bešike.

Oko 15% žena ima hiperaktivnu bešiku koja izaziva nagle potrebe za mokrenjem. Četrdeset do pedeset odsto tih žena ne reaguje na lekove. Dr Linda Brubejker i njena ekipa smatraju da razlike u bakterijama bešike mogu biti razlog zašto neke žene reaguju na terapiju lekovima, a neke ne.

Studija je predstavljena u Bostonu, na godišnjem sastanku Američkog društva za mikrobiologiju. Ovi nalazi su predstavljeni na medicinskim skupovima i smatraju se preliminarnim dok ne budu objavljeni u medicinskim časopisima.

„Ako možemo ustanoviti da određene bakterije uzrokuju simptome hiperaktivne bešike, možda ćemo moći da bolje identifikujemo one koje povećavaju rizik za ovo stanje i naći efikasnije načine za lečenje“, smatra koistraživač Alan Volf, profesor mikrobiologije i imunologije.

Naredni koraci

Naredni koraci za istraživački tim biće da se utvrdi koje su bakterije bešike korisne, a koje su štetne. Takođe je važno naći kako ove bakterije komuniciraju jedne sa drugima i kako to novo saznanje može da pomogne sadašnjim i budućim pacijentima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike