najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Biljne masti protiv raka prostate

Rak prostate je najčešći oblik raka kod muškaraca, a kod većine muškaraca se otkrije u ranoj fazi, kada se još nije proširio na druge delove tela. Verovatnoća da će se rak proširiti i postati opasan po život zavisi od nekoliko faktora, uključujući i vrstu terapije i koliko se brzo rak razvija.
Međutim, hrana takođe može da ima važnu ulogu. Jedno istraživanje pokazuje da su muškarci čija ishrana sadrži visok nivo zasićenih masti (kao što su masti iz mesa, putera i drugih životinjskih izvora) izloženi većem riziku od smrti usled raka prostate.
Međutim, ova studija se bavila samo ishranom muškaraca pre nego što im je otkriven rak prostate. U novoj studiji, istraživači su se fokusirali na ishranu muškaraca nakon njihove dijagnoze, da bi dobili jasniju sliku o tome kako izbor hrane može da utiče na zdravlje osobe koja verovatno ima rak.
Istraživači su prikupili podatke od 4.577 muškaraca sa rakom prostate u početnoj fazi iz jedne velike studije sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon svake četvrte godine, učesnici su popunjavali detaljne upitnike o tome šta su jeli i pili. Istraživači su zatim pogledali da li je unos masti bio povezan sa rizikom od dobijanja raka, njegovog širenja i smrtnog slučaja.
Šta kaže studija?
Istraživači su pratili stanje muškaraca u periodu od najmanje osam godina. Za to vreme, kod 315 muškaraca rak prostate se proširio ili su preminuli od raka, a 1.064 muškaraca je preminulo usled nekog drugog uzroka.
Rizik od smrti ili širenja raka bio je niži kod muškaraca koji su jeli puno biljnih masti (kao što su one iz oraha, avokada i maslinovog ulje) u odnosu na muškarce koji su jeli velike količine životinjske masti (kao što su masti iz mesa, putera i drugo) i ugljenih hidrata. Istraživači kažu da su muškarci koji su zamenili jednu desetinu svojih dnevnih kalorija iz ugljenih hidrata biljnim mastima imali 29% manje šanse da umru od raka prostate ili da se rak proširi, a 26% manje šanse da preminu usled nekog drugog uzroka.
Koliko je istraživanje pouzdano?
Ovo je dobro sprovedena studija, ali moramo biti oprezni kada posmatramo nalaze.
Ovaj tip studije ne može da dokaže da vrste masti koje su muškarci jeli predstavljaju uzrok, već da samo postoji određena veza. To je zbog toga što i drugi faktori mogu igrati ulogu u smanjenju rizika. Istraživači su neke od njih, kao što su starost i vrsta lečenja raka uzeli u obzir, međutim možda su propustili druge faktore. Na primer, oni ne mogu da budu sigurni da je biljna mast ta koja je napravila razliku. Povrće je takođe dobar izvor antioksidanata i drugih hranljivih materija koje mogu da pomognu u borbi protiv raka.
Šta to znači za nas?
Brojne studije su pokazale da ishrana bogata biljnim mastima, sa malo životinjskih masti, sprečava gojaznost, da je dobra za srce, krvne sudove i opšte zdravlje. Ovi nalazi ukazuju na to da ovaj način ishrane može imati i dodatnih pogodnosti ako imate rak prostate u ranoj fazi zbog eventualnog usporavanja širenja i činjenice da može pomoći da živite duže. Iako su potrebna dalja istraživanja, možda ćete želeti da porazgovarate sa lekarom o tome kako možete da promenite svoj način ishrane.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike