najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bol u grudima nije uvek znak infarkta

Bol u grudima nije uvek simptom koji lekari mogu koristiti za preciznu dijagnozu infarkta. Kod žena je nešto veća verovatnoća da nije infarkt kad osete ošter bol u grudima.
Istraživanje kojim je obuhvaćeno oko 800 žena i oko 1.700 muškaraca otkrilo je da žene imaju tendenciju da pate od slične vrste bola u grudima (drugačijeg uzroka) kao muškarci tokom srčanog udara, zaključili su švajcarski istraživači iz Univerzitetske bolnice u Bazelu u Švajcarskoj.
Većina simptoma bola u grudima, zbog kojih se žene obraćaju lekaru, ne može da se koristi kao sigurna potvrda da se radi o srčanom napadu, a često postoji neki drugi uzrok ovako teškog bola.
Testovi za infarkt
Istraživači su zaključili da u ambulantama hitne pomoći (ili internim klinikama) treba koristiti konkretne testove kako bi se utvrdilo da li se radi o infarktu ili ne. Preporučuju se pre svega elektrokardiogram (EKG), koji proverava električnu aktivnost srca, i srčani troponin test.
Test krvi, kojim se proveravaju troponini, novija je metoda u svetu za utvrđivanje da li je pacijent doživeo infarkt. Troponini su proteini koji se oslobađaju u krvotok kada je oštećen srčani mišić.
Preporuke lekarima
"Lekari moraju biti mnogo agresivniji u pokušaju da dijagnostikuju bolesti srca putem EKG i troponina, jer je bez tih objektivnih podataka veoma teško reći da li se radi o infarktu, naročito kod žena", rekla je dr Suzana Steinbaum, jedan od direktora u bolnici Lenok Hil u Njujorku. "Simptomi koje žene osećaju prilikom bola u grudima nisu pouzdani i zato moramo da koristimo savremene dijagnostičke alate koje imamo na raspolaganju."
Mnogi lekari su izrazili zabrinutost da bi ovi nalazi mogli navesti pojedine žene da ignorišu bol u grudima koji bi ukazao na to da hitno treba ići u bolnicu na testiranje.
"Mi koristimo simptome, oštra probadanja u grudima, da bismo pokušali da ukažemo ljudima (i ženama) da kada ih osete, odmah idu u bolnicu, jer u suprotnom mi nikada ne bismo došli do dijagnoze srčani napad", rekao je dr Nies Goldberg, kardiolog i medicinski direktor za žensko zdravlje Medicinskog centra u Njujorku i naglasio: "Ako imate bol u grudima, najvažnija stvar je da dođete do bolnice što je pre moguće. Ako se pojavi neki od simptoma srčanog udara odjednom, ne smemo ga ignorisati."
Oko devet od 10 osoba koje su imale infarkt žalile su se na bol ili nelagodnost u grudima, rekli su istraživači, ali postoje i mnogi drugi medicinski problemi koji takođe mogu izazvati bol u grudima.
Žene treba edukovati da znaju da pored bola u grudima postoje i drugi uobičajeni simptomi (znaci) koji ukazuju na srčani udar (srčani napad). Najčešći simptomi su: otežano disanje, mučnina, povraćanje, bol u leđima, bol u vratu ili bol u vilici.
Rezultati iz Švajcarske
Švajcarska studija obuhvatila je skoro 2.500 osoba koje su osetile jak bol u grudima i javile se u jedan od devet različitih urgentnih centara. Od tih ljudi sa bolom u grudima, samo 18 odsto žena i 22 odsto muškaraca je stvarno imalo infarkt, ukazali su naučnici.
Gledajući žene, istraživači su ustanovili 34 različite karakteristike bolova u grudima da bi precizno utvrdili da li je pacijent imao infarkt. Ovde su uključene stvari kao što su: lokacija bola, gde je bol bio najjači, kako su pacijenti osetili bol, da li je kretanje uticalo na bol, da li su disanje ili neki drugi faktori pogoršavali bol.
Iako su se neke razlike pojavile u rezultatima, one su bile suviše male da podrže njihovu upotrebu u ranoj dijagnostici infarkta kod žena, kažu istraživači. Nijedna od karakteristika bola u grudima nije bila od pomoći u odvajanju uzroka izazvanih infarktom od drugih uzroka bola u grudima. Ako je žena imala bolove u grudima, bilo je veoma teško odrediti da li je bol u grudima izazvao poremećen rad srca ili neke druge bolesti.
Napomene
Gledajući matematički, samo petina osoba sa bolovima u grudima imala je infarkt, ali bolje je da četiri osobe idu „lažno” kod lekara kako bi se jedna osoba „spasila”.
Napominjemo da oštar bol u grudima često može biti opasan po pacijenta, iako to nije infarkt, već neka druga bolest, pa je zato najbolje odmah otići lekaru i videti šta je stvarno uzrok bolova.
Rezultati studije objavljeni su nedavno u časopisu za internu medicinu "JAMA".

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike