U trendu

Bolesni sinusi – simptomi i lečenje

Sinusitis se obično javlja u hladnom vremenskom periodu (jesen-zima-proleće), ali u mnogim slučajevima može da nam stvara probleme i van sezone (alergija, hronični sinusitis, dugo izlaganje promaji, infekcija, pad imuniteta…).
Oštar i intenzivan bol u predelu čela ili između očiju? Bol zuba gornje vilice? Neprijatan osećaj kao da vam je lice oteklo, a nos zapušen? Sve su ovo simptomi sinusitisa i razlozi za što hitniju posetu lekaru.
Sinusi – opis i struktura
Sinusi predstavljaju vazdušne otvore koji se nalaze u lobanji i koji su obloženi membranama od sluzi. Postoje četiri para nazalnih sinusa: dva frontalna sinusa (u predelu čela, iznad očiju), dva maksilarna (gornjovilična) sinusa – po jedan unutar obe jagodične kosti, etmoidni sinusi (struktura nalik košnici od 18-20 otvora koja se nalazi iza mosta nosa), sfenoidni sinusi (iza nosa i ispod mozga).
Ono što je jako bitno znati o sinusima jeste da su oni poput otisaka prstiju i razlikuju se od osobe do osobe.
Šta je to sinusitis?
Sićušne strukture nalik dlakama pomažu prilikom pomeranja sluzi preko membrana sinusa i prema otvoru (izlazu). Naime, svi sinusni otvori spajaju se u nosu i na taj način omogućavaju neometanu razmenu vazduha i sluzi. Infekcije ili alergije prouzrokuju upalu sinusnog tkiva, izazivaju crvenilo i otoke – a upravo ovo predstavlja sinusitis.
U početku samo prehlada, a onda?
U većini slučajeva sinusitis uglavnom počinje upalom koju prouzrokuje prehlada, alergijska reakcija ili napad, ili nešto što iritira sinuse. Međutim, u većini slučajeva, to se ne završava tu gde je počelo, već dolazi do oticanja sinusnog tkiva. Sam sinusitis ima veliki broj direktnih simptoma. Kod većine ljudi se manifestuje u vidu zapušenog nosa i prisustva bola ili pritiska u nekoliko oblasti, u predelu oko lica i zuba. Što se tiče sekreta koji se izbacuje iz nosa, on je uglavnom žut, zelen ili providan. U ostale česte simptome takođe spadaju i premorenost, oslabljeno čulo mirisa ili ukusa, kašalj, crveno grlo, loš zadah, glavobolje, groznica i bol prilikom naginjanja napred.
Hronični sinusitis
Svaka upala sinusa ili sinusnih otvora koja je prisutna duže od tri meseca smatra se hroničnim sinusitisom. U proseku, pod njen uticaj padne čak 32 miliona osoba širom sveta. Čak i uprkos činjenici da su bakterije te koje prve "naseljuju" oslabljene sinuse, još uvek se sa sigurnošću ne zna da li su infekcije koje potiču od bakterija glavni razlog i uzročnik hroničnog sinusitisa. Određeni anatomski sklop osobe, razne alergije, polipi, slab imuni sistem i oboljenja zuba mogu takođe biti uzročnici zdravstvenih problema sa sinusima.
Lečenje
Nazalni dekongestanti – sprejevi koji nakon nanošenja otvaraju nazalne (nosne) otvore i omogućavaju sinusnu drenažu (pražnjenje sinusa) – mogu biti od izuzetno velike pomoći, posebno tokom onih najtežih dana prehlade ili putovanja u vazduhu. Jako bitno upozorenje odnosi se na njihovu upotrebu i preporučuje se korišćenje ovog leka samo nekoliko dana, jer nakon dužeg intenzivnog korišćenja dolazi do pojave kontraefekta u vidu ponovnog oticanja i zapušenja nosnih otvora/kanala. Zbog toga se lekovi iz ove grupe ne koriste kada je reč o hroničnom sinusitisu.
Iako ne postoje 100% efikasni načini da se izbegne sinusitis, bilo akutni ili hronični, ipak postoje određene mere koje se mogu preduzeti kako bi se olakšalo ovo neprijato stanje:
Neka vam sinusi budu što je više moguće vlažni (dobri pomoćnici su sprejevi na bazi salina ili nazalna irigacija).
Izbegavajte po svaku cenu izuzetno suve i prostorije sa ustajalim vazduhom.
Ne izlažite se dimu cigareta ili jakim hemijskim mirisima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)