najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Borba dece sa astmom

Istraživanje iz Velike Britanije donosi zabrinjavajuće podatke o povećanoj hospitalizaciji dece zbog astme. Primera radi, u septembru 2013. godine, hospitalizacija je bila veća za čak 293% u odnosu na avgust 2013. godine. Statistika je slična i za 2014. godinu, dok za 2015. zvanični podaci još uvek nisu dostupni.

Na osnovu podataka, uočeno je da je u septembru 2013. godine 3550 dece više primljeno u bolnicu zbog problema sa astmom nego što je to bio slučaj septembra 2012. godine. To je povećanje od 6,3%, a u odnosu na mesečni prosek od 2048 slučaja, povećanje za 73%.

Istraživači kao mogući razlog za češće slučajeve astme u septembru navode početak sezone prehlade i gripa, kao i zaboravnost korišćenja inhalatora u toku letnjeg raspusta.

Prema rezultatima istraživanja, podatak je zabrinjavajući, jer kada se pogleda statistika, hospitalizovano je po troje dece na svakih sat vremena u septembru 2013. godine, a pošto je astma dugoročan zdravstveni problem, napadi u opasnost mogu dovesti život deteta. Zbog svega navedenog, od vitalnog je značaja da roditelji i staratelji budu dobro upoznati sa astmom kao velikim zdravstvenim problemom.

Zvanična preporuka zdravstvenih institucija Velike Britanije o astmi:

  • informisati se detaljno o astmi i napraviti plan za vas i dete
  • uvek imati dva inhalatora na raspolaganju (jedan u kući, a drugi u školi)
  • biti dobro upoznat o postupcima u slučaju napada
  • proveriti da li dete i pretpostavljeni u školi prepoznaju znake napade astme
  • u slučaju vanrednih situacija, za svaki slučaj u školi imati još jedan rezervni inhalator
  • naučiti dete šta da uradi ukoliko ima napad, i to stalno proveravati (da ne bi došlo do napada panike)

Na kraju, kao zaključak, istraživači kažu da su ovi koraci i planovi veoma važni jer utiču na bezbednost deteta i što lakši i brži oporavak od napada astme.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike