Bronchicum – tradicionalni biljni lek za iskašljavanje za decu i odrasle

Tokom zimskog perioda godine vrlo često su deca, ali i odrasli, izloženi učestalim respiratornim infekcijama koje su gotovo uvek praćene kašljem.

Kašalj kao jedan od simptoma bolesti ume da bude uporan i neprijatan, da nas ometa u našim aktivnostima tokom dana, ali i da remeti san noću.

Kašalj je, inače, prirodni pozitivan odbrambeni mehanizam našeg organizma i simptom koji upozorava na mnoge bolesti – bezazlene prehlade, ali i ostale bolesti kao što su grip, upala pluća, bronhitis, astma i druge. Uloga kašlja je i čišćenje disajnih puteva od sekreta i stranih tela.

Kako razlikovati kašalj?

Postoje dve vrste kašlja:

1. Suv ili neproduktivan kašalj, kada se ne iskašljava sadržaj, tj. sekret.

2. Zreo ili produktivan kašalj, kada se prilikom kašljanja iskašljava sekret. Takav kašalj ima zaštitnu ulogu jer se sa sekretom iskašljavaju i uzročnici kašlja.

Kao što smo rekli, kašalj se javlja kako kod dece, tako i kod odraslih i stoga je neophodno tretirati ga na način koji je najbolje prilagođen za svaku od grupa obolelih.

Tradicionalni biljni lek za iskašljavanje – Bronchicum – u svom sastavu ima ekstrakte biljaka pitome majčine dušice (timijan) i jagorčevine koje imaju dokazana dejstva koja olakšavaju iskašljavanje kod zrelog, tj. produktivnog kašlje, ali imaju i antimikrobno i sekretolitičko dejstvo, čime se smiruje zapaljenje disajnih puteva.

Bronchicum, biljni lek, nalazi se u tri oblika i među retkima je registrovan kao lek:

sirup koji sadrži tečni ekstrakt timijana (pitoma majčina dušica), pretežno namenjen deci starijoj od godinu dana, ali i odraslima.
eliksir koji sadrži tečni ekstrakt timijana i jagorčevine zbog kojih je pogodan za odrasle, ali ga mogu koristiti i deca.
pastile koje su u obliku lozengi za lagano otapanje u ustima i koje takođe sadrže tečni ekstrakt timijana. Namenjene su deci starijoj od 12 godina i odraslima.

Lek je dostupan u svim apotekama bez lekarskog recepta.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.
*Bronchicum eliksir S, sažetak, karakteristika leka, novembar 2007. 50 mg/g + 25 mg/g 130 g: 1480/2007/12 10.07.2007.
*Bronchicum sirup S, sažetak, karakteristika leka, novembar 2007. 150 mg/ml 100 ml: 1481/2007/12 10.07.2007.
*Bronchicum pastile S, sažetak, karakteristika leka, decembar 2008. 20 pastila 2877/2007/12 21.11.2007.
*Farmakologija, 22 izdanje, Beograd, 2008.
Vladislav M. Varagić, Milenko P. Milošević
Farmakologija respiratornog trakta,  pog. 32, s. 432

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike