U trendu

Budite oprezni, ovo je prvi znak Alchajmerove bolesti

Gubljenje u prostoru, čak i u poznatom okruženju, može da bude prvi znak Alchajmerove bolesti, rezultati su najnovijeg istraživanja.

U studiji Univerziteta u Edinburgu navodi se da je utvrđena veza između dela mozga koji se koristi za navigaciju i moguće buduće bolesti.

Cilj nove studije pod nazivom „Sprečiti“, u koju su uključeni i drugi britanski centri, je da se otkriju prvi simptomi bolesti kod ljudi koji su još mladi.

Alchajmerova bolest se obično ne dijagnostikuje do šezdesetih godina, kada je već došlo do značajnog oštećenja mozga, piše „Indipendent“. Istraživači navode da su poremećene veštine navigacije jedan od prvih pokazatelja bolesti.

Tokom istraživanja ispostavilo se da je veći rizik bio kod onih osoba koje nisu postigle dobre rezultate u testovima merenja sposobnosti vizualizacije svog položaja. Ispitanici su bili stari između 41 i 59 godina. Ispostavilo se da je kod njih deo mozga zadužen za navigaciju, zvani hipokampus, manji.

U istraživanju je korišćen takozvani test četiri planine, kada se ispitaniku pokaže slika planine koju on mora da identifikuje u selekciji četiri druga pejzaža.

Naučnici su utvrdili da zdrav način života može da spreči razvoj bolesti, uključujući šetnju od 30 minuta četiri puta nedeljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)