najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li i kada raditi test za utvrđivanje raka prostate?

Jedna od najtežih odluka koju muškarac treba da donese kada je reč o raku prostate nastaje mnogo pre dijagnoze te bolesti: treba da odluči da li da radi PSA test svake godine.

PSA test meri nivo prostatičnog specifičnog antigena (PSA) u krvi i koristi se za otkrivanje raka prostate. Ovaj test se veoma često koristi, ali su kliničke studije pokazale da je redovno testiranje spaslo vrlo malo života pacijenata.

Ovaj test pomaže da se otkriju promene u ćelijama prostate koje tehnički odgovaraju definiciji raka, ali su te promene najčešće veoma sporo rastuće, tako da, ukoliko se ne preduzme nikakva terapija, nikada neće uzrokovati nastanak bolesti. Kada se, međutim, otkriju maligne ćelije, mnoge osobe se, uplašene od dijagnoze, podvrgavaju agresivnom hirurškom lečenju i zračenju; te terapije im mnogo više štete, jer izivaju impotenciju i nevoljni gubitak mokraće (urinarnu inkontinenciju).

Upravo zato, postavlja se pitanje kako da se osoba odluči da uradi redovni PSA test. Najnoviji rezultati kliničke studije dali su odgovor za starosnu grupu muškaraca preko 60 godina.

Istraživači iz Memorial Sloan-Kettering Cancer centra iz Njujorka i LUND univerziteta u Švedskoj, našli su da vrednost PSA muškaraca od 60 godina može da predvidi rizik od umiranja usled raka prostate do kraja života.

Takođe su zaključili da najmanje polovina osoba kojima je uziman PSA test posle 60. godine života to nije trebalo da uradi.

Istraživači su pratili 1167 Šveđana od momenta kada su napunili 60 godina do njihove smrti ili dok nisu napunili 85 godina života. Za to vreme su otkrili 43 slučaja uznapredovalog raka prostate i 35 smrtnih slučajeva.

Pronašli su da je za osobe koje su imale PSA 2 ili više kada su napunile 60 godina – bilo moguće sa velikom tačnošću predvideti da li će razviti uznapredovali rak prostate i da li će umreti od toga u narednih 25 godina.

Smatra se da će jedan od četiri muškarca (25%) imati PSA 2 ili više kada napuni 60 godina i većina njih neće razviti rak prostate. Dr Endrju Vikers (Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, NewYork) smatra da će oni biti u grupi sa povećanim rizikom i da treba da rade PSA test svake godine.

Što je vrednost PSA viša u 60 godina, to je veća šansa da se umre od raka prostate. Muškarci koji imaju PSA 2 ili više sa 60 godina imaju 26 puta više šanse da umru od raka prostate tokom narednih 25 godina nego osobe koje imaju PSA manji od 1.

Pa ipak, apsolutni rizik kod tih ljudi je manji nego što bi se očekivalo. Muškarci sa PSA=2 ili više, sa 60 godina imaju individualni rizik umiranja od raka prostate tokom 25 godina oko 6%, dok je, ako im je PSA=5, taj rizik 17%.

Većina tih osoba će biti u redu, ali im treba reći da su u grupi povišenog rizika i da treba da kontrolišu PSA jednom godišnje. Kod osoba čiji je PSA manji od 1 sa 60 godina, rizik umiranja od raka prostate u narednih 25 godina iznosi samo 0,2%. Osobe čiji je PSA između 1 i 2 takođe spadaju u grupu niskog rizika i mogućnost smrtnog ishoda u narednih 25 godina kod njih iznosi 1-3%.

Iako ova istraživanja nisu dala odgovore na sva pitanja, ipak veliki broj muškaraca koji ne rade ovaj test može biti mirno. PSA test se ne savetuje osobama koje imaju 75 godina i više, jer će te osobe umreti od neke druge bolesti, a ne od raka prostate. Smatra se da PSA nije koristan test za osobe koje imaju 10 godina ili manje od očekivane dužine života.

U velikoj evropskoj studiji zaključeno je da osobe stare od 50 do 54 godine nemaju nikakvu korist od određivanja vrednosti PSA u krvi, dok osobe 55-69 godina života kojima je rađen PSA – na godišnjem nivou pokazuju neznatno manji broj smrtnih slučajeva od osoba kojima PSA test nije rađen.

U zaključku treba reći da svaki muškarac treba da odluči da li hoće i kada hoće da redovno radi analizu PSA posle detaljnog razgovora sa svojim urologom. Osobe koje imaju niske vrednosti PSA u svojim pedesetim godinama – ne treba da se testiraju dok ne napune 60 godina. Osobe koje imaju više vrednosti PSA u šezdesetim godinama – treba da rade PSA test jednom godišnje zajedno sa digitalnim pregledom prostate (rektalni tuše).

Preporučuje se da se PSA test uvek radi u istoj laboratoriji radi tačnosti rezultata.

Još članaka o prostati…

Uključite se u diskusiju o problemima s prostatom.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike