Da li svakog dana piti po aspirin?

Foto: Stevepb/Pixabay.com

Zdravstvena organizacija SAD (USPSTF) na osnovu skorijih istraživanja preporučuje svim osobama u pedesetim godinama koje su pod povećanim rizikom od srčanih oboljenja – malu dnevnu dozu aspirina.

U saopštenju stoji da i osobe starosti oko 60 godina sa srčanim problemima mogu imati koristi od „dnevnog“ aspirina, ali manje nego osobe u pedesetim godinama. Preporuka je da ne treba uzimati aspirin na svoju ruku već u dogovoru sa lekarom.

Istraživači navode da nemaju rezultate istraživanja o uticaju male dnevne doze aspirina na osobe mlađe od 50 i starije od 70 godina.

Mala dnevna doza aspirina podrazumeva uzimanje 81 miligrama ovog leka dnevno.

Ove preporuke nisu nove, jer je 2007. već objavljeno da dnevna doza aspirina pomaže u smanjenju rizika od raka debelog creva, a 2009. da pomaže starijimi osobama u prevenciji srčanih oboljenja.

Smernice su urađane na period od 10 godina sa upozorenjem da, pored dobiti za srčana oboljenja, postoji i rizik od krvarenja. Međutim, generalno gledano, osobama starijim od 50 a mlađim od 70 godina – mala dnevna doza aspirina može pomoći u sprečavanju srčanih oboljenja, moždanih udara, kao i raka debelog creva.

Iako smernice postoje, ipak se savetuje svim osobama starijim od 50 a mlađim od 70 godina koje su u povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti – da se posavetuju sa svojim lekarom pre odluke o uzimanju aspirina. Lekar je taj koji će na osnovu celokupnog zdravstvenog stanja proceniti koristi i eventualne rizike tokom korišćenja aspirina.

Srčane bolesti i rak debelog creva vodeći su uzroci smrtnosti odraslih osoba u SAD. Prema podacima USPSTF, srčani udar je uzročnik 30% smrtnih slučajeva u SAD , a rak debelog creva je treći najčešći rak, usmrti 50.000 ljudi godišnje.

Zbog ovolike smrtnosti od ovih bolesti, smatra se da bi prevencija aspirinom mogla biti kamen-temeljac smanjenja kardiovaskularnih bolesti, dok bi se rizik od eventualnog krvarenja mogao smanjiti dobrim praćenjem svakog pacijenta.

Na kraju USPSTF naglašava da je aspirin samo jedan deo prevencije od srčanih oboljenja i raka develog creva. Ostale ne manje bitne mere podrazumevaju zdravu hranu, redovno fizičko vežbanje i život bez duvanskog dima i bez alkohola.

Ostavite komentar