najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Etikete odvikavaju od pušenja

Uznemirujuće slike na etiketama sa upozorenjima na paklicama cigareta, imaju značajan uticaj na mozak pušača, navodi se u novoj studiji.

„Ako želite da poruke upozorenja na cigaretama budu nezaboravne, etikete moraju biti uznemiravajuće“, naveo je u univerzitetskom saopštenju koautor studije Danijel Romer, jedan od direktora na Univerzitetu u Pensilvaniji u Filadelfiji. „Studija pokazuje da etikete sa slikama i grafički prikazi na cigaretama imaju emotivni uticaj i edukativnu korist, pa podržavaju javno zdravlje“, dodao je Romer.

Studija

Istraživači su koristili funkcionalnu magnetnu rezonancu za praćenje reagovanja mozga 19 pušača koji su gledali 24 različite slike zdravstvenog upozorenja.

Slike sa više emocionalnih sadržaja prikazivale su osobe sa obolelim plućima, trulim zubima, one koje duvaju dim kroz rupu za disanje na vratu ili leševe. Manje emocija izazivale su slike kao što su maske sa kiseonikom ili nadgrobni spomenici.

Slike sa više emocionalnih sadržaja izazvale su veću aktivaciju u delovima mozga koji registruju emocije kao što je strah i povezani su sa stvaranjem dugoročnih uspomena. Ove slike pomogle su i u smanjenju potrebe za pušenjem, naveli su naučnici.

Glavni istraživač dr Danijel Langleben, vanredni profesor psihijatrije u Centru za proučavanje zavisnosti na Univerzitetu u Pensilvaniji, rekao je: „Ova studija pokazuje da su zastrašujuće slike smanjivale želju za pušenjem, što znači da se emocionalno ne može pobeći od zastrašujućih efekata. Emocionalni efekti i posledice ponašanja mogu biti nerazdvojni.“

Studija je objavljena početkom 2015. godine u časopisu „Tobacco Control“.

Napomena

Godine 2012. Federalni američki apelacioni sud presudio je da su nalepnice sa grafičkim upozorenjima na cigaretama koje je preporučivala Američke agencije za hranu i lekove (FDA) – neustavan čin. Jedan od razloga je i to što je sud smatrao da FDA nije imala dovoljno dokaza da etikete imaju uticaj na pušače.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike