U trendu

Evo šta se tačno dogodi u telu kada popijete kafu na prazan želudac

Kafa na prazan želudac ne bi se smela piti nikada, ni ujutro ni tokom dana kada osetite glad pa ručak zamenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju, savetuju mediji.

Evo zbog čega biste kafu trebali piti nakon jela ili uz jelo i šta se dogodi u telu kada kafu popijete na prazan želudac:

1. Poveća se količina želučane kiseline

Povećana količina želučane kiseline prouzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osećati tokom celog dana. Visoka razina kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osećaj stresa i teskobe

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osećaj teskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na živčani sistem, uz kafu uvek pojedite nešto.

3. Smanji se nivo hormona

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa i teskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i uopšte, bolje se osećati.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike