U trendu

Hoće li rak prostate metastazirati?

Najveća zabrinutost lekara povodom raka prostate jeste hoće li da metastazira ili ne. Otkriće istraživača sa Univerziteta Mekmaster (McMaster University) u Hamitonu u Kanadi, pomoći će u rešenju te dileme.

Pronađen je marker koji je po sastavu protein (belančevina) i suprimira moć organizma da kontroliše rast i širenje tumora. Doktor Damu Tang, vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Hamiltonu i vodeći istraživač, izjavio je da će ovaj novi marker imati ulogu prvenstveno u dijagnostici, jer će nam ukazivati na to da li će se karcinom širiti u svom ranom stadijumu. Taj protein, poznat kao MAN2C1, suprimira supstancu PTEN, koja se nalazi u našem organizmu i zaustavlja rast i širenje raka prostate.

Najveći broj slučajeva raka prostate ostaje unutar same prostate i tada ne predstavlja opasnost. Rak prostate postaje opasan kada počne da se širi (metastazira) na kosti i okolno tkivo.

U oko 50% slučajeva raka prostate koji su se proširili, supstanca PTEN, koja kontroliše rast tumora, bila je potrošena. Ova supstanca je neobičino važna u sprečavanju da rak prostate pređe u uznapredovalu fazu. Međutim, kako je taj protein PTEN nestao iz našeg tela, nije poznato.

Istraživački tim doktora Tanga dokazao je, vršeći eksperimente na miševima, da su povišene vrednosti MAN2C1 značajno smanjile nivo PTEN-a u krvi. Istraživači su vršili ispitivanja na 659 pacijenata koji su bolovali od raka prostate i kod 80% onih koji su izgubili PTEN, našli su visoke vrednosti MAN2C1.

Ukoliko istraživanja potvrde povezanost ova dva proteina, onda će MAN2C1 postati glavni pokazatelj-marker za rak prostate koji ima tendenciju ranog i brzog širenja i samim tim pomoći lekarima da primene agresivniju terapiju tamo gde je to potrebno.

Više o problemima s prostatom…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike