Inhalatori za astmu u školama

Od početka oktobra, škole u Engleskoj će u pripravnosti imati inhalatore za hitnu pomoć deci koja dobiju napad astme. Odluka je doneta posle posebnih konsultacija sa zvaničnicima i stručnjacima povodom zakonskih propisa o snabdevanju lekovima i preparatima.

Astma u školama i vanredne situacije

Procene su da u Velikoj Britaniji u svakoj učionici u proseku ima dvoje dece sa astmom.

Oko 20 školske dece u Engleskoj i Velsu svake godine umre od astme, a do većeg broja smrtnih slučajeva dođe prilikom astmatičnog napada, pre nego što dete stigne do bolnice.

Astma inhalatori su prenosni uređaji (sprej-bočice) kojima se lekovi protiv astmatičnog napada, u obliku aerosola, ubacuju direktno u disajne puteve.

U Velikoj Britaniji je poslednjih godina vođena kampanja za promenu zakonskih propisa o upotrebi inhalatora. Procene su da je oko 62% dece sa astmom imalo napade u školi. Međutim, 64% nije imalo pri sebi inhalator ili je inhalator bio izgubljen, polomljen, prazan.

Konsultacije

Do sada nije bilo zakonski regulisano da škole poseduju inhalatore za hitne slučajeve. Međutim, tokom konsultacija, zvaničnici su ustanovili da su neke škole već „kršile pravila“ tako što su same imale inhalatore za hitne slučajeve.

Analizirane su prednosti promene propisa, ali i potencijalni rizici: na primer, školsko osoblje bi moglo pogrešno da proceni simptome i nepotrebno koristi inhalator protiv napada astme. Smatra se ipak da su savremeni inhalatori protiv napada astme bezbedan lek, a procene su da je rizik minimalan kada se inhalator koristi za incident koji nije astmatični napad.

Ljudi koji su anketirani tokom konsultacija govorili su mahom u korist promena pravila. Među negativnim komentarima postojala je zabrinutost da bi porodice mogle to da zloupotrebe i ne obezbede svojoj deci „redovne“ inhalatore.

Iskustva iz škola gde su korišćeni „školski“ hitni inhalatori bila su pozitivna i nije bilo zloupotrebe školskog osoblja, dece ni roditelja.

Svaki potencijalni rizik od infekcije pri korišćenju zajedničkog inhalatora relativno je nizak, posebno ako se za svako korišćenje koristi novi umetak, plastični levak, koji olakšava udisanje aerosola.

Nova pravila za „školsku“ inhalaciju

Nova pravila u Velikoj Britaniji ne propisuju da su hitni inhalatori obavezni za škole. Međutim, šef škole sada može naručiti inhalatore i umetke ukoliko smatra da je potrebno, a to će biti u skladu sa zakonom.

Školama će biti dozvoljena nabavka samo malih količina hitnih inhalatora, kako pojedinci ili škole ne bi zaradili od snabdevanja inhalatorima.

Osoblje škole će morati da bude stručno osposobljeno (mala obuka) za korišćenje hitnih inhalatora pri napadima astme kod dece. Obuku bi vršile medicinske sestre ili odgovarajući medicinski stručnjaci.

Napomena

Iskustva iz Velike Britanije (gde možda veći broj dece ima problem sa astmom) mogu biti poučna. Tako se u uređenim državama vodi računa o zdravlju svakog pojedica i deteta, pa makar se godišnje spasilo „samo nekoliko života“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike