Integrativna medicina

Integrativna medicina i terapije koje ona obuhvata, mogu otvoriti sasvim nove vidike za lečenje bolesti, ali ipak treba biti veoma obazriv i prethodno se dobro informisati i posavetovati sa stručnim licem.
Ovaj vid medicine i terapija alternativne prirode, nude i veliki broj često ne tako poznatih metoda lečenja. Ipak, pre no što im se prepustite, trebalo bi potražiti uputstva i savete na pravom mestu, zatim stupiti u kontakt sa osobama koje su stručne i ne verovati slepo baš svakoj informaciji koju dobijete.
Na početku treba uvek zauzeti rezervisan stav, jer svakako želite da izbegnete pregršt dezinformacija sa kojima dolazite svakodnevno u kontakt – ističe upravnik Centra za integrativnu medicinu i borbu protiv raka u Njujorku.
Navodimo neka od pitanja na koja se još uvek traže odgovori.
Da li spanać, biljka koja se na Havajima smatra čudotvornim lekom, smanjuje nivo holesterola u krvi?
Da li snabdevanje tela kiseonikom, u velikim količinama, uništava kancerogene ćelije?
Može li konsumiranje polena koji raznose pčele – poboljšati učinak atleta?
Naučnici još uvek nisu uspeli da daju konkretnije dokaze koji bi potvrdili dejstvo navedenih alternativnih terapija. Zato, kada je reč o donošenju pravog izbora povodom integrativnog medicinskog centra ili alternativnih i komplementarnih terapija, uloženi trud i sati u čitanje literature nikako nisu protraćeni.
Sama integrativna medicina sve više nailazi na odobravanje velikog broja lekara i biva sve prihvaćenija u bolnicama širom sveta. Uprkos tome, čitav "integrativni pokret" još uvek je u začetku i tek se prognozira njegov uspon. Zbog toga je dobra strategija najpre zatražiti preporuke od medicinskog centra za koji ste se odlučili i na taj način se uveriti u njegov kredibilitet.
Biljke, vitamini i botanika
Treba znati i kako adekvatno proceniti raspoložive terapije na putu do izlečenja. Među terapijama za koje je kliničkim istraživanjem i probama dokazano da daju rezultate izdvaja se je na primer akupunktura, za koju se zna da ublažava mučninu koja se javlja nakon hemoterapije.
Ovde se ponovo postavljaju sledeća pitanja:
Na koji način prosečna osoba može da uvidi razliku između potencijalno korisnih i onih beskorisnih i opasnih terapija i metoda?
Kako naći iskusnog lekara ili stručnjaka umesto nadrilekara?
Na svu sreću, već postoji dovoljno izvora kojima se može verovati i koji nude proverene informacije, čime je čitav proces potrage za pravom terapijom i terapeutom znatno olakšan.
Veoma dobar način je, takođe, lično posetiti bolnicu ili medicinski centar koji nudi integrativni medicinski program, jer ćete tamo sigurno pre naći eksperte iz ove oblasti kojima se može verovati.
Integrativna medicina u Srbiji
Posledljih godina, pored alternativne medicine, i integrativna medicina je zakonom priznata u Srbiji. Pored udruženja za integrativnu medicinu, postoje i ordinacije (centri) koje se bave ovom vrstom terapije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike