U trendu

Jedite ovo za DORUČAK svakog dana: Vaša krvna slika će se drastično poboljšati, SAVETUJU LEKARI

Konzumiranje ove namirnice ima mnoge pozitivne efekte, a zaštita od kardiovaskularnih bolesti jedan je od njih.

Iako možda preferirate voće ili žitarice za doručak, istraživanja su pokazala da bi zapravo jaja bila najbolji izbor, jer štite srce.

U istraživanju koju je objavio „eLife“, učestvovalo je 4778 učesnika starosti između 30 i 79 godina. Njih 1377 ranije nisu imali kardiovaskularne bolesti, dok je 3401 ispitanika imalo istoriju ovih bolesti. Svi su bili upitani koliko često jedu jaja, kao i drugu hranu poput mesa, pirinča i povrća.

Kada su istraživači pogledali krv ispitanika, otkrili su da oni koji su redovno jeli jaja, imaju više apolipoproteina A1 u svojim sistemima, što može dovesti do stvaranja molekula lipoproteina visoke gustine, koji pomažu u sprečavanju moždanog i srčanog udara.

Sem toga,ljudi kojima su jaja deo svakodnevne ishrane, imali su manje metabolita koji su povezani sa raznim srčanim oboljenjima.

Foto: unsplash.com/gervele

Autor istraživanja i vanredni profesor na Odeljenju za epidemiologiju i biostatistiku Univerziteta u Pekingu Canking Ju rekao je za eurekalert.org da rezultati istraživanja daju potencijalno objašnjenje kako konzumiranje umerene količine jaja može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.

Ju je takođe dodao da je potrebno više istraživanja da bi se potvrdile uzročne uloge koje lipidni metaboliti imaju u vezi između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar