najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kada treba potražiti mišljenje drugog lekara?

Konsultacija sa drugim lekarom (tzv. second opinion) praksa je već dugi niz godina. Smatra se da je traženje mišljenja drugog lekara vrlo mudar i oprezan korak pacijenta.

Mnogo je razloga zbog kojih treba tražiti mišljenje drugog lekara; navešćemo samo neke:

  • kada je pacijent suočen sa teškom i konfuznom dijagnozom
  • kada živi u mestu sa ograničenim mogućnostima za pregled kod specijaliste koji ima veliko iskustvo sa lečenjem njegove bolesti
  • ukoliko mu je zdravstveno stanje teško i nije u stanju da ode kod drugog specijaliste; onda se takav specijalista može pozvati da mu dođe kući, gde će obaviti pregled i dati svoje mišljenje
  • ukoliko pacijent ima retku bolest; tada se očekuje da će potražiti onog lekara koji će moći više da mu kaže o njegovoj bolesti i načinu lečenja

Mnogi bolesnici se žale da kada spomenu svom doktoru da bi hteli konsultaciju i drugog doktora, nailaze na nerazumevanje, na odvraćanje od takvog koraka, ili čak na uvređenost doktora. Jedna bolesnica koja je bolovala od limfoma napisala je da se, kada je spomenula svom doktoru želju za mišljenjem drugog lekara, njen lekar uvredio, a pacijentkinja se osećala kao da je uradila nešto nečasno.

Vršena su ispitivanja bolesnika kojima je trebalo da se uradi biopsija ili je trebalo da budu podvrgnuti hirurškoj intervenciji zbog karcinoma.

Mišljenja lekara su se razlikovala u različitom stepenu, ali to nije dovodilo do promene u terapiji. Od 30% bolesnika koji su tražili mišljenje drugog lekara radi hirurške intervencije, u 18% slučajeva mišljenje drugog lekara nije se poklapalo sa mišljenjem prvog.

Osnovno je pravo svakog bolesnika da bude potpuno upoznat sa svojom bolešću, pa ima pravo da zahteva mišljenje drugog lekara, a naša je dužnost da ga ohrabrimo u njegovom nastojanju i da mu preporučimo lekara koji je ekspert u određenoj oblasti.

Na taj način nećemo izgubiti ništa od svog stručnog autoriteta, izaći ćemo u susret želji bolesnika i bolesnik će nam se najverovatnije vratiti radi daljeg lečenja. Ne treba da zaboravimo narodnu izreku “da četiri oka više vide nego dva”, koja se u ovom slučaju može apsolutno primeniti.

1 komentar
  1. As

    Još ako odete u Sentu u bolnicu, morate tražiti mišljenje drugog lekara u nekom drugom gradu…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike