U trendu

Kafom protiv raka prostate

Redovna konsumacija kafe smanjuje rizik od nastanka fatalnog ili metastatskog raka prostate – pokazala je  studija u okviru koje su analizirani podaci prikupljani više od dve decenije. Studija je obavljena na Odeljenju za epidemiologiju Harvard univerziteta u Bostonu.

Istraživači su pronašli da kafa sadrži biološki aktivne sastojke kao što su kafein, minerali i tzv. fitohemijske supstance. Ustanovili su da duža konsumacija kafe poboljšava metabolizam šećera i lučenje insulina.

Analizirali su podatke 47.911 muškaraca koji su redovno konsumirali regularnu kafu ili kafu bez kofeina. Od  47.911 muškaraca 5.035 obolelo je od raka prostate, a 642 od njih obolelo je od smrtonosnog ili metastatskog oblika ovog raka.

Učesnici studije konsumirali su u proseku 1,9 šolja kafe dnevno. Grupa koja je pila najmanje 6 šolja kafe dnevno obolela je 18% manje od raka prostate u poređenju sa grupom koja uopšte nije pila kafu. Kada se posmatralo samo obolevanje od uznapredovalog oblika raka prostate (fatalni ili mestastatski), grupa koja je redovno pila kafu obolevala je za oko 60% manje nego muškarci koji uopšte nisu pili kafu. Istraživači su takođe zaključili da osobe koje piju kafu obolevaju od neinvazivnog raka prostate u istom procentu kao i oni koji je ne piju.

I regularna kafa i kafa bez kofeina imaju isti efekat na smanjenje rizika obolevanja od smrtonosnog oblika raka prostate. Mogućnost obolevanja od ovog oblika raka prostate kod muškaraca koji redovno piju kafu iznosila je 34 u poređenju sa 79 kod osoba koji ne piju kafu, izraženo na 100.000 muškaraca.

Smatra se da kafa obezbeđuje polovinu dnevnih potreba u antioksidantima. Od sastojaka koji se nalaze u kafi a  utiču na rizik obolevanja od raka prostate – treba spomenuti hlorogeničnu kiselinu, koja sprečava apsorpciju šećera, produkte koji se oslobađaju iz hlorogenične kiseline tokom pečenja kafe i estrogene, hormone biljnog porekla.

Dr Vilson i saradnici izjavili su da su rezultati od izuzetnog značaja, ali da je suviše rano savetovati muškarce da piju više kafe kako bi izbegli obolevanje od uznapredovalog oblika bolesti.

Još članaka o prostati…

Uključite se u diskusiju o problemima s prostatom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar