Kafom protiv raka u ustima

U jednom skorijem istraživanju u kom je učestvovalo skoro milion osoba, utvrđeno je da dosta kafe može umanjiti rizik od raka usta i grla skoro za polovinu. Te prednosti se odnosi na osobe koje su prijavile da piju najmanje četiri šolje kafe dnevno u poređenju sa onima koji popiju jednu kafu na dan ili je piju samo povremeno. Ova povezanost se održala čak i kada su istraživači uzeli u obzir navike o pušenju i konsumiranju alkohola, koje se smatraju najvećim faktorima rizika od oralnih karcinoma.
Samo u Sjedinjenim Državama godišnje se zabeleži oko 35.000 novih slučajeva oralnih karcinoma sa 6.800 smrtnih slučajeva u proseku.
Detalji istraživanja
Istraživači su pratili zdravstveno stanje oko 968.000 ljudi počev od 1982. godine. Na početku, niko nije imao rak, dok je tokom 26 godina praćenja zabeleženo 868 smrtnih slučajeva od oralnih oblika raka.
Analizirane su navike učesnike o tome koliko često piju kafu ili čaj. Više od 97% ispitanika pije barem jedno od ta dva pića, dok je više od 60% reklo da piju barem jednu šolju kafe dnevno. Među onima koji kafu piju redovno, većina je izjavila da pije tri šolje dnevno.
Smanjenje rizika za skoro polovinu bilo je prisutno i kod osoba koje piju i više od pet šolja kafe dnevno, dok je kod onih koji popiju dve šolje prisutna samo blaga povezanost.
Nije utvrđeno da čaj pruža slične beneficije.
Kako kafa štiti?
Istraživači kažu da im nije jasno na koji način kafa tačno deluje, ali je poznato da ona sadrži stotine biološki aktivnih jedinjenja, a za mnoga od njih se zna da imaju antikancerogena svojstva.
Osim toga, istraživači navode da njihovo istraživanje nije pokazalo da li kafa štiti od dobijanja raka ili poboljšava šanse za preživljavanje u slučaju dijagnoze, jer se njihovo istraživanje bavilo samo smrtnim slučajevima, a ne i dijagnozama. Oni zaključuju da svakako ne treba preporučiti ljudima da povećaju unos kafe za prevenciju raka, jer je potrebno mnogo više naučnih i kliničkih dokaza koji bi podržali takvu preporuku.
Mišljenje stručnjaka
„Novi nalazi su fascinantni,“ kaže Džoel Epštajn, direktor oralne medicine sa Zdravstvenog centra za rak koji se nalazi u Los Anđelesu. On kaže da je ovo zanimljiva tema, navodeći nalaze nekoliko drugih studija koja su se bavila utvrđivanjem smanjenja rizika od raznih oblika kancera konsumiranjem kafe.
„Sve su to bila velika istraživanja koja su na kraju pokazala slične rezultate, iako su istraživači proučavali različite populacije i vrste raka. Ovo je dobar znak“, kaže on.
Naravno, ovo je jedna strana istraživanja, ali sa druge strane, kafa i kofein, naročito u velikim količinama, mogu biti štetni po zdravlje, tj. negativno delovati na krvne sudove i srce ili na druge organe (ili bolesti).
Zato je važno znati da ne treba ni u čemu preterivati, pa ni u ispijanju kafe, jer kafa neće sve bolesti savladati i neće omogućiti pušačima da puše bez posledica po svoje i tuđe zdravlje.

Ostavite komentar