Kako se leči metabolički sindrom?

Osnovni cilj terapije metaboličkog sindroma jeste terapija osnovnog uzroka sindroma, ali bi trebalo uticati i na sve faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih poremećaja, ukoliko oni postoje.

Kao što je ranije rečeno, većina osoba sa metaboličkim sindromom ima prekomernu telesnu težinu i ima sedanteran stil života (nedovoljno fizičke aktivnosti). Promena stila života je osnovna mera u tretmanu osoba sa mateboličkim sindromom. Neophodna je redukcija telesne težine uz specifične mere za način ishrane i fizičku aktivnost koja se modulira individualno, prema ličnosti. Ponekad su potrebni i lekovi koji olakšavaju smanjenje telesne težine.

Kada je reč o dijetama, diskusije za i protiv o različitim režimima ishrane koje treba sprovoditi za redukciju telesne težine vode se poslednjih četrdesetak godina. Ipak, što je više dijeta na stranicama štampe ili u elektronskoj formi – čini se da je više gojaznih osoba.

Današnji trend – korišćenje mediteranske dijete – daje, bar za sada, daleko bolje rezultate nego bilo koji drugi dijetetski režim. Mediteranska dijeta bogata je samo dobrim mastima kao što su masti u maslinovom ulju i sadrži dovoljne količine ugljenih hidrata i proteina (riba i piletina).

Mediteranska dijeta je pri tom ukusna i lako svarljiva. Novije studije pokazuju da, kada se uporede rezultati korisnika dijeta sa malom količinom masti i korisnika mediteranskih dijeta – mediteranski način ishrane dovodi do značajnijeg smanjenja telesne težine, krvnog pritiska, nivoa holesterola i drugih markera kardiovaskularnih bolesti, što je veoma važno za terapiju metaboličkog sindroma.

Fizička aktivnost: redovna svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta predstavlja dobar početak za sve gojazne osobe, ukoliko ih u tome ne sprečava neka druga bolest (slabost srca, ekstremno povećan krvni pritisak, bronhijalna astma).

Korisni efekti fizičke aktivnosti odnose se na smanjenje umereno povećanog krvnog pritiska, smanjenje nivoa holesterola, povećane osetljivosti za delovanje insulina, bez obzira na to da li dolazi do smanjenja telesne težine ili ne. Stoga se može govoriti o tome da fizička aktivnost pomaže u lečenju metaboličkog sindroma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike