U trendu

Kako sprečiti i smanjiti bol u leđima

Bol u leđima je česta pojava i, nažalost, bolest savremenog doba koja se javlja već kod ljudi sa 25 godina starosti. Pored starosti i povreda, najveći uzrok bola u leđima jeste savremeni način života i rada ljudi.
Navešćemo moguće uzroke čestih i veoma jakih bolova u leđima.
Prevelik napor nije povoljan za ceo organizam pa ni za kičmu; zato treba proceniti svoje stvarne mogućnosti i ne preterivati u naprezanju, a u toku rada praviti pauze za odmor.
Nepravilno dizanje tereta, pogotovu ako je često, predstavlja mogući uzrok problema sa leđima. Zato se preporučuje da se teret diže iz čučećeg položaja, kada je opterećenje kičme manje, a ne savijanjem tela.
Nagli pokreti tela pri savijanju, rotaciji i istezanju, pogotovu kada je telo neutrenirano i nezagrejano, mogu dovesti do ozbiljnih problema. Zato se preporučuje da se svi pokreti vrše umereno i da se pre početka nekog težeg posla ili fizičkih aktivnosti telo razgiba, zagreje, ili čak vrši masaža nekih mišića.
Dugotrajno sedenje za stolom, pored kompjutera ili televizora uslovljeno je savremenim načinom života i rada, pa obično nismo svesni toga koliko se dugo nalazimo u jednom neprirodnom položaju. Zato se preporučuje pravilno sedenje, kao i udobna anatomska stolica sa naslonom. Pored toga, češće treba ustajati, razgibati se i promeniti položaj bar za nekoliko minuta.
Dugotrajna vožnja automobilom takođe je veliki napor za kičmu, pa se zato preporučuju pauze posle svakih nekoliko sati vožnje, uz šetnju i lake vežbe.
Dugotrajno hodanje napreže manji broj mišića i znatno opterećuje kičmu. Zbog toga su potrebni češći kraći odmori, u sedećem ili ležećem položaju, kako bi se promenio položaj tela i preraspodelilo opterećenje na neko vreme.
Dugotrajno stajanje više zamara kičmu od hodanja, jer onda telo dosta dugo zauzima jedan isti težak položaj, pa je i tu potrebno često praviti pauze, promenu položaja i lagano razgibavanje.
Loš položaj pri spavanju može dodatno opteretiti kičmu, pa se umesto odmora i relaksacije, dobije dodatno neprijatno opterećenje kičme i mišića oko nje.
Povrede pri radu ili u saobraćaju
Povrede pri radu mogu se izbeći pravilnom upotrebom mašina za rad i korišćenjem svih pravila zaštite na radu. U saobraćaju je korišćenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige preduslov za sprečavanje povreda.
Pored gorenavedenih razloga, povećanju bolova u leđima doprinose: nedovoljna fizička aktivnost, prevelika telesna težina, stalna nervoza i napetost organizma, kao i izlaganje tela velikim temperaturnim promenama bez adekvatne odeće.
Iz navedenih primera lako se može zaključiti kako bi trebalo sprečiti ili umanjiti bol u leđima. Podsećamo vas da su naši "stari" leđa čuvali povezivanjem oko struka kada su radili teške poslove, kao i nošenjem prsluka (jeleka), kako bi zaštitili leđa i mišiće oko kičme.
Ipak je prilikom pojave jakih i čestih bolova u leđima najbolje potražiti savet lekara.

Srodni članci

Napišite komentar