U trendu

Klozetska daska – uzrok ozbiljnih povreda

Doktori su konačno razrešili dilemu da li klozetska daska u porodicama sa malim dečacima treba da bude podignuta ili spuštena kada se toalet ne upotrebljava. Odgovor je da klozetsku dasku treba držati podignutu.

Studija iz Velike Britanije potvrdila je da su dosta česte povrede penisa malih dečaka koji se uče kako da koriste normalan WC. Pomodne klozetske daske koje su često napravljene od punog drveta ili od keramike veoma su teške i ako su spuštene, mali dečak kada želi da mokri mora da podigne dasku i istovremeno spusti gaćice da bi mogao da mokri. Pošto nije dovljno vešt da uradi te dve radnje odjednom, neretko se dešava da ispusti delimično podignutu klozetsku dasku koja pada na penis i povređuje ga.

Dr Džo Filip (Joe Philip) iz Lejton bonice u Engleskoj (Leighton Hospital, England) upozorava roditelje da obrate naročitu pažnju kada im mali sinovi idu da mokre. Deca će često želeti da pokažu kako su naučila da samostalno mokre i ako se ostave da to urade sami, često može nastati povreda penisa.

Dr Filip je sa saradnicima objavio članak  o čertvorici dečaka mlađih od četiri godine koji su primljeni u bolnicu sa ozbiljnim povredama penisa. Sva četvorica su i ranije koristila klozet samostalno. Mehanizam povrede je bio isti, tj. oni su podigli klozetsku dasku koja im je potom pala na penis tokom mokrenja. Na svu sreću, povrede nisu ostavile trajne posledice.

Dr Marvin Gans, dečji lekar iz Toronta, takođe je opisao povrede penisa malih dečaka po potpuno istom scenariju. Dečak ne podigne dasku dovoljno visoko, tako da daska pada natrag na klozetsku šolju i pri tom povredi penis.

Autori studije su apelovali na proizvođače da proizvode klozetske daske sa mehanizmom za sporo spuštanje i napomenuli da teške daske treba izbegavati u porodicama sa malim dečacima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar