U trendu

Koje lekove nositi na put?

Mnogi ljudi preteruju kad pođu sa porodicom na neki duži put (odmor, letovanje ili zimovanje), pa ponesu gomilu lekova. S druge strane, neki ne nose nikakve lekove, iako idu na dalek put i na duže vreme, i to sa malom decom.

Istina je negde između: na put treba obavezno poneti neke lekove i preparate, naročito ako se ide u inostranstvo ili u neko manje mesto u kom nema apoteke ili veće bolničke ustanove. Navešćemo šta treba da ponesete.

Užina i voda
Hrana i voda nisu lek, ali na duži put treba obavezno poneti bar malo hrane (neki sendvič, keks, čokoladu…) i malo vode ili soka (leti malo više), pogotovu ako putujete sa decom. Na dužem putu ćete ipak ogladneti, deca naročito, a ako je vrućina, i ožedneti. S druge strane, nikad ne znamo koliko će put trajati, jer su uvek mogući zastoji, zagušenje saobraćaja, udesi, radovi na putu, zastoj na granici, kvarovi vozila i slično, a može se desiti da zastoj bude baš u nekom nepristupačnom delu puta gde nema ni naselja ni benzinske pumpe ni kafane. Voda može poslužiti i kao piće, ali i za umivanje.

Lekovi protiv mučnine
Oni koji ne podnose baš najbolje putovanje treba pre puta da popiju lek protiv mučnine, ali i da ponesu rezervu za povrtak ili za duži put. Ovo je veoma bitno ako se putuje avionom ili brodom. U novije vreme, mogu se koristiti i takozvane narukvice protiv mučnine, koje deluju akupresurom na ruku.

Tablete protiv bolova
Obavezno treba imati sa sobom neki lek protiv bolova, jer je velika verovatnoća da će nekoga od članova porodice za vreme odmora boleti glava (ili u toku puta) ili neki mišić.

Ukoliko imate decu, obevezno ponesite nešto za snižavanje temperature jer se može desiti da neko dete dobije temperaturu za vreme puta ili odmora.

Lekovi protiv stomačnih tegoba
Poželjno je poneti neke od lekova za prirodno regulisanje crevne flore pošto su na odmoru česti problemi sa stomakom usled promene pijaće vode ili načina ishrane.

Antiseptici
Antiseptici za rane su vam takođe potrebni: u vidu spreja, sterilna gaza ili hanzaplast za posekotine, opekotine ili ujede nekih insekata.

Zaštita od sunca
Za letovanje ili zimovanje treba imati obavezno kremu ili losion za sunčanje koji štite kožu od prekomernih ultravioletnih zraka. Ranije su se preporučivala sredstva sa malim faktorom zaštite, ali su zbog slabljenja ozonskog omotača sada potrebna sredstva sa velikim faktorom zaštite.

Kapi za oči
Za odrasle ili za decu koja imaju osetljive oči treba poneti i kapi za oči ili fiziološki rastvor za kapanje u oči koji se koristi prilikom iritacije prašinom, trunjem ili dimom.

Antialergenti
Osobe sklone alergijama treba obavezno da sa sobom nose lekove protiv alergije. Napadi jake alergije mogu biti veoma opasni ne samo po zdravlje nego i po život. Lekovi protiv alergije potrebni su naročito za duži boravak van kuće, kada su mogući i ujedi nekih insekata ili alergije na neke biljke.

Alkohol i hidrogen
Alkohol i hidrogen u malim bočicama, kao i vata, mogu zatrebati za ispiranje rana ili za masažu pri povišenoj temperaturi.

Ostali lekovi
Lekovi za osobe koje redovno piju lekove (hronični bolesnici) svakako su obavezni i ne smete ih zaboraviti. To se odnosi na lekove za dijabetes, povišeni krvni pritisak, lekove sa srce, protiv reume ili za slične hronične bolesti. Važno je upozoriti hronične bolesnike na to da, iako su na odmoru i provode dane bez stresa, moraju uzimati redovnu terapiju. Svaki samoinicijativni prekid terapije može izazvati velike komplikacije.

Rok upotrebe
Ovo su bile samo neke napomene o lekovima koje bi trebalo poneti kada se pođe na duži put ili na duži boravak van kuće. Bitno je napomenuti da se pre puta treba posavetovati i sa svojim lekarom.

Ne treba zaboraviti da za lekove koje nosimo treba proveriti rok upotrebe, jer se može desiti da, iz kućne apoteke, ponesemo neki lek ili preparat kome je već odavno istekao rok upotrebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar