Ovo su posledice hemoterapije kod dece

Kanadski naučnici otkrili su vezu između leka koji se često koristi u hemoterapiji dece sa malignim oboljenjima i gubitka sluha. Smatraju da vrlo jednostavna analiza pljuvačke ili krvi može da predvidi koje će dete razviti ovaj problem.

Naučnici iz Britanske Kolumbije (provincija u Kanadi) analizirali su više od 1.800 genetskih varijacija 200 glavnih gena i pronašli da su dve genetske varijacije odgovorne za gubitak sluha. Ukoliko se ove varijacije pronađu kod dece, ta deca će imati ozbiljnih problema sa sluhom posle uzimanja leka cisplatin.

Gubitak sluha javljao se i kod odraslih pacijenata koji su lečeni ovim lekom zbog raka jajnika, jetre, želuca ili mokraćne bešike.

Svake godine oko 300 dece primi ovaj lek zbog tumora mozga, kostiju i neuroblastoma.

Ispitivano je pedesetčetvoro dece u dečjoj bolnici u Britanskoj Kolumbiji koja su lečena cisplatinom zbog različitih malignih oboljenja. Kod 33 deteta ili 61% nađena su ozbiljna oštećenja sluha i ta deca su morala da se podvrgnu ili operaciji ubacivanja implantata, ili su pak morala da koriste slušni aparat. Gubitak sluha se naročito odnosio na zvuke visoke frekvencije kao što su cvrkut ptica ili pištanje alarma.

Naučnici mogu da predvide da li će deca sa te dve genetske varijacije oboleti od gubitka sluha, ali ne mogu to da predvide za ostale koji primaju terapiju cisplatinom.

Smatra se da je ovo otkriće krucijalno jer će pomoći individualno određivanje terapije, pošto se zna da svaki bolesnik drugačije metaboliše ovaj lek.

Takođe, moći će da se prekine terapija pre nego što nastane trajno oštećenje sluha pacijenata kod kojih je to moguće predvideti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.