U trendu

Kombinacija za srčani udar: Alkohol, loša hrana, stres i praznici

Dolaskom praznika, naročito Božića i Nove godine, i pojačanom konzumacijom masne i slatke hrane, povećan je i rizik od nastanka srčanog udara. Osim toga, smanjena je i učestalost posećivanja lekara zbog određenih tegoba, budući da mnogi putuju ili jednostavno ne žele da troše vreme.

Ranije studije provedene u SAD-u već su povezale praznični period sa srčanim oboljenjima, odnosno zastojima, ali se dugo verovalo kako zastoji nastaju usled hladnog vremena. Međutim, sve su učestalija mišljenja kako razlog većeg broja srčanih udara tokom praznične sezone leži u lošoj ishrani, stresu i nepristupačnosti ili nemogućnosti odlaska u bolnicu.

Istraživanja su pokazala, prenosi Independent, kako je stopa srčanih udara u periodu od Božića do druge sedmice januara veća za 4,2 posto u odnosu na južnu hemisferu gde su Božić i Nova godina tokom leta. Osim toga, u tom periodu najugroženija je mlađa populacija.

Džoš Najt, profesor sa Univerziteta u Melburnu, smatra kako su upravo odsečenost od glavne medicinske ustanove i pojačana konzumacija alkohola i nezdrave hrane uzrok srčanih zastoja tokom ovog perioda. Simptomi srčanog udara različiti su kod muškaraca i žena. Neki od njih su bol ili trnjenje ruku (naročito leve), znojenje, mučnina i povraćanje, anksioznost, kašalj, pritisak i bol u grudima.

Kod žena, starijih osoba i osoba sa dijabetesom velika je verovatnoća izostanka boli u grudima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike