U trendu

Koristimo ga svakodnevno, ali lekari upozoravaju: Ove tri grupe ljudi ne smeju da jedu crni luk!

Dovoljno je reći de je bez njega teško zamisliti domaću kuhinja. Teško je na jednom mestu nabrojati sva korisna svojstva crnog luka.

Ali, crni luk je bez premca i kada je zdravlje u pitanju. Sadrži vitamine i minerale i moćno je sredstvo u borbi protiv virusa. Međutim, i pored svih ovih prednosti, luk nekim ljudima može ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje.

Ova namirnica je niskokalorična (100 grama sadrži samo 40 kalorija), što je čini idealnom za sve one koji žele da doteraju figuru. Izuzetno je bogata vitaminima B i askorbinskom kiselinom.

Takođe, luk sadrži puno fitoncida, aktivnih supstanci koje sprečavaju aktivan rast bakterija i virusa. Ovo povrće normalizuje rad digestivnog trakta, blagi je diuretik i eliminiše toksine. Crni luk je važan za stvaranje krvi – primer, sadrži kobalt, koji je uključen u vitamin B12, a koji je je zaslužan za stvaranje eritrocita, preradu holesterola i vitamina D.

Luk ima puno silicijuma, koji je neophodan za krvne sudove, kosti, zdravlje kose. Ipak ova ultrazdrava namirnica može i da našteti zdravlju.

Ovo super zdravo povrće takođe ima kontraindikacije. Po rečima lekara, nikako se ne preporučuje osobama kojima je dijagnostikovan pankreatitis, gastritis ili peptički ulkus želuca (čir). U tim slučajevima se potpuno isključuje svež luk jer povećava kiselost u želucu.

S druge strane, ako se prodinsta ili kuva, onda je dozvoljen jer ne pogoršava ove probleme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar